Ελ. Βαγενάς στο “Π”: «Μυστικός δείπνος» Δυτικών Βαλκανίων με «σάλτσα» Ζελένσκι

Ελ. Βαγενάς στο “Π”: «Μυστικός δείπνος» Δυτικών Βαλκανίων με «σάλτσα» Ζελένσκι

Του
ΕΛΙΣΑΙΟΥ ΒΑΓΕΝΑ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Υπεύθυνου του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων


Την ώρα που η «Washington Post» μάς ενημέρωνε πως τελικά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες της CIA «διάβασαν το βουλωμένο γράμμα» του πολέμου και πλέον εκτιμούν πως η ουκρανική αντεπίθεση έχει αποτύχει, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκης προσκαλούσε τον ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι στην Αθήνα, στο άτυπο δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ.

Τον Ζελένσκι που εκπροσωπεί τις πολιτικές δυνάμεις που αναρριχήθηκαν στην εξουσία μετά την ανατροπή του Σοσιαλισμού και διαπνέεται από μια άκρως αντιδραστική αντίληψη δικαίωσης των συνεργατών των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον εκπρόσωπο μιας εξουσίας που διώκει την κομμουνιστική ιδεολογία, τις κομμουνιστικές οργανώσεις αλλά και δεκάδες αντιπολιτευτικά πολιτικά κόμματα, όσους διαφωνούν με την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή της εμφάνισής του την περασμένη χρονιά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον φασίστα του Τάγματος Αζόφ, σε μια στιγμή που μόνο το ΚΚΕ «έλαμψε διά της απουσίας του» από την Ελληνική Βουλή.

Η αρχική «μυστικοπάθεια» γύρω από την επίσκεψη Ζελένσκι έδωσε στην πορεία τη θέση της στις τυμπανοκρουσίες και στην κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Ζελένσκι, με την οποία η χώρα μας επιβεβαιώνει την παραπέρα εμπλοκή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, για συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Δύσης και της Ευρασίας, που συγκρούονται και μακελεύουν εδώ και 80 εβδομάδες δύο λαούς οι οποίοι για 70 χρόνια έζησαν και μεγαλούργησαν μαζί ειρηνικά.

Η όλη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταστεί ο «απουσιολόγος» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι κάτι καινούργιο. Και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις επιδίωκαν να αναλάβουν ανάλογα καθήκοντα, όπως φάνηκε και με την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών επί ΣΥΡΙΖΑ, που κλείστηκε για να μπει στη NATOϊκή «στρούγκα» η Βόρεια Μακεδονία. Το εντυπωσιακό είναι η χρονική στιγμή που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση για να διακηρύξει άλλη μια φορά την προσήλωσή της στα σχέδια των ΗΠΑ, τη στιγμή, δηλαδή, που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το συγκεκριμένο άτυπο δείπνο απέδειξε την προσήλωσή της στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, όπως έκαναν άλλωστε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εμπλέκοντας ακόμα πιο βαθιά την Ελλάδα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μια ρωσική λαϊκή παροιμία λέει: «Βάλε τον ανόητο να κάνει τον σταυρό του και αυτός θα σπάσει το κούτελό του». Και, δυστυχώς, στην Ιστορία της χώρας μας υπάρχει πλούσια πείρα για το πώς πληρώνει ο λαός μας το μάρμαρο των τυχοδιωκτισμών της ελληνικής αστικής τάξης και των συμμάχων της (η Μικρασιατική Καταστροφή διδάσκει 100 χρόνια μετά…).

Μια ματιά, ωστόσο, στα κέρδη-ρεκόρ που καταγράφουν μέσα στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου τα «πατριωτάκια» μας, αυτοί του εφοπλιστικού κεφαλαίου αλλά και άλλες μερίδες του κεφαλαίου, θα μας επιβεβαιώσει ποιων τα συμφέροντα προσπαθεί τελικά να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζοντας τον πόλεμο και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν στο πλευρό του ΝΑΤΟ, με ανυπολόγιστες και τραγικές συνέπειες για τον λαό μας.

Αυτούς τους… λεπτεπίλεπτους στόχους εξυπηρετεί η δήθεν «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της χώρας. Μόνο που η όλη φιέστα της κυβέρνησης με τον «μυστικό δείπνο» των βαλκάνιων ηγετών με «σάλτσα» Ζελένσκι, την ώρα που καιγόταν η μισή χώρα, που εκκενώνονταν χωριά και νοσοκομεία, που καίγονταν δεκάδες άνθρωποι, εργοστάσια, σπίτια και κόποι μιας ζωής, περισσότερο θύμιζε λεπτή εγχείρηση καρδιάς με… κομπρεσέρ.

Η προσκόλληση της κυβέρνησης στα συμφέροντα των λίγων, των καπιταλιστών, και στην εξυπηρέτηση των δικών τους ευρωατλαντικών συμμαχιών και συμφερόντων, ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου και των κινδύνων για τον λαό και απαιτεί από όλους μας να βρεθούμε, ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο μαχητικά, στην πάλη για να κλείσουν οι ξένες βάσεις και να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ