ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Κινδυνεύει ο περήφανος κάτοικος της Πάρνηθας…

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Κινδυνεύει ο περήφανος κάτοικος της Πάρνηθας…

Συγκλονιστικές οι εικόνες που καταγράφει ο φωτογραφικός φακός από τις καταστροφικές φωτιές που πλήττουν τη χώρα.

Η Πάρνηθα… για ακόμη μία φορά αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα να απειλείται άμεσα πλέον με ολική καταστροφή! Ο Εθνικός Δρυμός, ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στην Αττική έχασε χιλιάδες στρέμματα που έγιναν στάχτη ενώ πολλά άγρια ζώα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το φυσικό τους περιβάλλον νιώθοντας τον κίνδυνο να πλησιάζει.

Ο φωτογραφικός φακός του SOOC κατέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή που αστυνομικοί στο Μενίδι φροντίζουν ένα κόκκινο ελάφι με μεγάλα κέρατα που προσπαθεί να ξεφύγει από την πύρινη λαίλαπα.

Δαδιά: Δεκαετίες για αναγέννηση του δασικού θησαυρού

Θα χρειαστούν δεκαετίες για να δημιουργηθούν και πάλι όσα καταστράφηκαν σε περίπου μια εβδομάδα στον Έβρο και συγκεκριμένα στο δάσος της Δαδιάς. Και αυτό εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες και ενέργειες απο την πολιτεία.

Στο δάσος της Δαδιάς, το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει καταγραφεί πλήρως καθώς η φωτιά, απο το προηγούμενο Σάββατο, συνέχιζε μεχρι και χθές να καίει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν καεί περίπου 133.000 στρέμματα απο τα 738.400 στρέμματα της τεράστιας καταστροφής, έως σήμερα,  στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου.

Στον πυρήνα του οικοσυστήματος στη ζώνη Α, που συνολικά εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των καμένων περιοχών.

Να σημειώσουμε πως πέρυσι είχαν καεί 45.000 στρέμματα του δάσους και έχει απομείνει μόνο το βόρειο κομμάτι της ζώνης Α του δάσους σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.

 


Δεν είναι μόνο το θέμα του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, τι θα γίνει με τους ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν εδώ;

 

«Το τμήμα του δάσους στα δυτικά του χωριού Λευκίμη, περίπου 60.000 στρέμματα, είχε καεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 2011. Τώρα τελευταία είχαν αναγεννηθεί, πλήρως χρειάστηκαν 12 χρόνια και τώρα ξανακάηκε», σημειώνει η κ. Σκαρτσή, διαχειρίστρια της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, που ιδρύθηκε το 2020 προκειμένου να συνεχιστεί η δράση που εδώ και τριάντα χρόνια πραγματοποιεί το WWF Ελλάς στην περιοχή.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν νησίδες που διασώθηκαν, αλλά η έκταση της καταστροφής είναι τεράστια», προσθέτει.

«Δεν είναι μόνο το θέμα του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αλλά και της κοινωνίας σε αυτά τα μέρη. Είναι πολύ σοβαρό το τι θα γίνει με τους ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν εδώ.

Επίσης χρειάζεται κόσμος για να προφυλαχθεί ό,τι έχει απομείνει από το δάσος», επισημαίνει.

Χάσαμε τη Δαδιά για πάντα;

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα είναι η επόμενη ημέρα. Είναι πολύ πρόωρο και η καταστροφή είναι τεραστίων διαστάσεων, αδιανόητη θα έλεγα», τονίζει η Γεωργία Αλεξόπουλου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

[πηγή: kathimerini.gr]


«Μεγάλο το πλήγμα για την άγρια ζωή»

Στη Δαδιά ζούσαν 35 ζευγάρια μαυρόγυπα –ο μεγαλύτερος γύπας στην Ευρώπη, με άνοιγμα φτερών που φθάνει τα τρία μέτρα– στη μοναδική αναπαραγωγική αποικία του απειλούμενου είδους στα Βαλκάνια.

Οι μαυρόγυπες φτιάχνουν μεγάλες φωλιές, έως και 2 μ. διάμετρο, σε πολύ ψηλά δέντρα όπως στις κορυφές μαυρόπευκων που φθάνουν σε ύψος έως και τα 45 μ.. Αν καταστραφούν οι φωλιές τους δεν θα πρέπει απλώς να τις ξαναφτιάξουν σε ένα άλλο δέντρο, θα πρέπει να τις φτιάξουν σε ένα κατάλληλο δέντρο…

Η Δαδιά ήταν και μοναδικός στην Ελλάδα βιότοπος του ασπροπάρη, του βενιαμίν των τεσσάρων ειδών ευρωπαϊκών γυπών. Εκεί ζούσαν τέσσερα ζευγάρια ασπροπάρηδων τα οποία είχαν γεννήσει.

Κινδυνεύει και πάλι το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας

Το κόκκινο ελάφι ή έλαφος ο ευγενής (Cervus elaphus) είναι ο κυρίαρχος της πανίδας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Ονομάζεται κόκκινο, επειδή το τρίχωμά του έχει χρώμα καφέ – κόκκινο. Επίσης έτσι το ξεχωρίζουμε ευκολότερα από το άλλο είδος ελαφιού της Ελλάδας, το πλατώνι (Cervus dama ή Dama dama).

Ζει και αναπαράγεται σε φυσικό περιβάλλον στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Γενικά στην χώρα μας έχουν μείνει μόλις δύο μεγάλοι πληθυσμοί του είδους αυτού, ένας στην Ροδόπη και ο μεγαλύτερος βρίσκεται στην Πάρνηθα.

To ελάφι που βρέθηκε τρομαγμένο στο Μενίδι /Φωτογραφία: Yannis Antonoglou / SOOC

Τον χειμώνα κατεβαίνει σε περιοχές με μικρότερο υψόμετρο για αναζήτηση τροφής. Το φθινόπωρο, που είναι η περίοδος αναπαραγωγής του, οι φωνές των ενήλικων αρσενικών που καλούν τα θηλυκά, ακούγονται σε όλο το βουνό. Πατήστε εδώ για να ακούσετε την κραυγή του αρσενικού ελαφιού που προσπαθεί να προσελκύσει όσα περισσότερα θηλυκά μπορεί και ένα αρσενικό ελάφι σχηματίσει το “χαρέμι” του (το ελάφι είναι πολυγαμικό είδος). [πηγή: parnitha-np.gr]

Κεντρική φωτο: Yannis Antonoglou / SOOC – Αστυνομικός προσπαθεί να ταΐσει ελάφι στο Μενίδι

Σχολιάστε εδώ