Με μικρό καλάθι στη ΔΕΘ – Ποιοι λόγοι φρενάρουν τον Μητσοτάκη;
Με το βλέμμα στραμμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) κινούνται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει σχηματοποιηθεί (ολοκληρωθεί) το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας του προς τους παραγωγικούς φορείς.
Καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις αναμένεται να διαδραματίσουν η πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2023, ο πληθωρισμός και η… επικείμενη επενδυτική βαθμίδα.
Τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας είναι θετικά, καθώς τα έσοδα από τους φόρους ήταν σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο.
Στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά και στα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2022. Αντίθετα, τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι και τόσο καλά, καθώς στη χώρα μας τρέχει με μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως και να έχει πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ κρατώντας μικρό καλάθι. «Δεν πρόκειται να ανοίξει τα ταμεία και να αρχίσει να μοιράζει ευρώ», ήταν η χαρακτηριστική παρατήρηση στενού του συνεργάτη. Διότι, όπως εξήγησε, οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απεριόριστες και διότι αυτήν την περίοδο βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εν κατακλείδι και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ανακοινώσει ευνοϊκά μέτρα που θα αφορούν τους πάντες (οριζόντια).
Πληθωρισμός και επενδυτική βαθμίδα φρενάρουν τον Μητσοτάκη
Θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Όσον αφορά την ακρίβεια, στόχος θα είναι η ενίσχυση αφενός των ευάλωτων νοικοκυριών, που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης, καθώς το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, και αφετέρου της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», που για πάνω από δέκα χρόνια βρίσκεται συνεχώς σε μια οικονομική δίνη. Πτώση του τζίρου, αύξηση φόρων οδήγησαν πολλούς στο χείλος της καταστροφής.
Την ίδια στιγμή, έντονος είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση όσον αφορά το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, που για μήνες σαρώνει τη χώρα.
Σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του «market pass» μέχρι το τέλος του χρόνου.
Καθώς οι πληροφορίες λένε ότι το κύμα ανατιμήσεων θα εξακολουθήσει για μήνες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το «market pass» αποτελεί… σταγόνα στον ωκεανό και με τίποτα δεν μπορεί να βελτιώσει την οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών.
Ως εκ τούτου, ίσως χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων οικονομικά πολιτών.
Ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, μη θέλοντας να στείλει λάθος μήνυμα προς τις αγορές εν όψει της επενδυτικής βαθμίδας.
Νέες παροχές… γιοκ!
Η κυβέρνηση προσπαθεί να φρενάρει τις προσδοκίες που δημιουργούνται από σενάρια τα οποία κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για εξαγγελία νέων φιλολαϊκών μέτρων. Το να διαμορφωθεί στις τάξεις της ελληνικής κοινωνίας η εντύπωση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τα ταμεία και να μοιράσει χρήματα θα ήταν… καταστροφικό.
Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει σχετικές αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης, τονίζοντας ότι όλα όσα αναφέρονται δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνουν περιθώρια για νέες παρεμβάσεις. Υπενθυμίζει ακόμη ότι πρόσφατα ψηφίστηκαν και θα εφαρμοστούν μέτρα ύψους 4,4 δισ. Με την αύξηση, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% κ.ά.
Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε τα κοινωνικά προβλήματα, χωρίς όμως να παραγνωρίζει την ανάγκη μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής.