Αλματώδης ανάπτυξη της κρουαζιέρας φέτος

Αλματώδης ανάπτυξη της κρουαζιέρας φέτος


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


–Πώς εξηγείται και πού την αποδίδουν οι παράγοντες του χώρου

Εντυπωσιακή αύξηση επιβατών, και μάλιστα συνειδητοποιημένων, αφού έχουν κλείσει από τον χειμώνα τις διακοπές τους, εμφανίζει φέτος ο τομέας της κρουαζιέρας, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο και στη χώρα μας, που τείνει να γίνει ένας από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), φέτος αναμένεται αύξηση 6% σε σχέση με το 2019, που μεταφράζεται σε 31,5 εκατ. επιπλέον επιβάτες, ενώ μέχρι το 2027 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 40 εκατ.

Ενδεικτικό της ανόδου που εμφανίζει ο κλάδος είναι το γεγονός ότι η ΜSC, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώ­ρο της κρουαζιέρας, φέτος θα διακινήσει 4,2 εκατ. επιβάτες, από 2,5 εκατ. που διακινούσε πριν από τρία χρόνια, δηλαδή τη χρονιά πριν από την πανδημία.

Η στροφή αυτή προς την κρουαζιέρα, σύμφω­να με κορυφαίους παράγοντες του κλάδου, οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, οι κυριότεροι των οποίων είναι οι εξής:

1. Τα σύγχρονα κρου­αζιερόπλοια έχουν γίνει πλέον πλωτά ξενοδοχεία πέντε αστέρων και παρέχουν στον επιβάτη όλες τις ανέσεις που βρίσκει σε ένα «Hilton» ή σε ένα «Meridien», έχοντας όμως το προνόμιο ή το πλεονέκτημα να βρίσκεται κάθε μέρα σε διαφορετικό προορισμό. Έτσι, τη μία μέρα μπορεί να βρίσκεται στην Ακρόπολη, την επόμενη στη Μικρή Βενετία της Μυκόνου, τη μεθεπόμενη να απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα της Σα­ντορίνης και να καταλήγει στα ανάκτορα του Μίνωα στην Κνωσό. Δηλαδή, σε μια εβδομάδα έχει δει τα σημαντικότερα μνημεία της προϊστορικής και της αρχαίας εποχής, αλλά έχει επισκεφτεί και τα πιο λαμπερά σημεία του διεθνούς τζετ σετ.

2. Τα ταξιδιωτικά πακέτα που προσφέρουν οι εταιρείες είναι καλά μελετημένα, άψογα οργανωμένα και έχουν λεπτομερώς καταρτιστεί για να ικανοποιούν τους επιβάτες αλλά και να τους δημιουργούν την επιθυμία τον επόμενο χρόνο να εμπιστευτούν την ίδια εταιρεία, αλλά για διαφορετικό προορισμό.

Στόχος των εταιρειών είναι να κρατήσουν τον πελάτη για πολλά χρόνια, γι’ αυτό κάθε χρόνο ετοιμάζουν και προσφέρουν νέους προορισμούς, για να έχουν πάντα κάτι καινούργιο να παρουσιάσουν.

3. Τα πλοία είναι όλα νεότευκτα, αναβαθμισμένα, υπερπολυτελή και θυμίζουν μεγάλα γιοτ, παρά κρουαζιερόπλοια. Ο επιβάτης βρίσκει τα πάντα και δεν τον αφήνουν να πλήξει ούτε στιγμή. Ο καθένας ζει το όνειρό του και απολαμβάνει το κάθε δευτερόλεπτο.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες διαθέτουν και πακέτα προσφορών για όσους είναι τακτικοί πελάτες, για τις ομάδες επιβατών κ.λπ., με αποτέλεσμα μια πανάκριβη κρουαζιέρα, απλησίαστη για κάποιους, να γίνεται τελικά ελκυστική και να μπορούν να την απολαύσουν από εκεί που δεν το περίμεναν. Έτσι, ο κόσμος αυξάνεται, η κρουαζιέρα καθιερώνεται και διαρκώς αποκτά και νέους οπαδούς.

4. Ένας ακόμα λόγος που έχει ευνοήσει την ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι η ραγδαία αύξηση της κίνησης στα αεροδρόμια μετά τον κορονοϊό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τους μήνες των διακοπών να γίνεται χαμός, να υπάρχουν καθυστερήσεις και συνωστισμός στους αερολιμένες, κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι ευκατάστατοι άνθρωποι και εκείνοι που έχουν κάποια ηλικία, δηλαδή οι πελάτες των εταιρειών της κρουαζιέρας. Η κρουαζιέρα τους βγάζει από το αδιέξοδο αυτό και τους διευκολύνει, γιατί δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τακτικά αεροπλάνο.

5. Έχουν γίνει σοβαρές λιμενικές υποδομές σε όλα τα λιμάνια που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια και έχει ανέβει πο­λύ ο πήχης των διευκολύνσεων που παρέχουν στους ε­πιβάτες. Για τον λό­γο αυτό γίνεται και η επέκταση του λιμανιού του Πειραιά, που θα μπορεί, όταν ολοκληρωθεί το έργο, να δέχεται δύο επιπλέον κρουαζιερόπλοια πολύ μεγάλου μεγέθους, διαθέτοντας όλες τις απαιτούμενες υποδομές.

Έχουμε, δηλαδή, μαζί με την αναβάθμιση των πλοίων, παράλλη­λη αναβάθμιση των λιμανιών. Έτσι… δένει το γλυκό.

Για τους λόγους αυτούς και για πολλούς άλλους, η κρουαζιέρα επιστρέφει. Και επιστρέφει δυναμικά, διεκδικώντας ένα μεγάλο κομμάτι από την παγκόσμια τουριστική… πίτα, κάτι που ευνοεί τους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι και η χώρα μας, που δικαιολογημένα περιμένει το δικό της μερίδιο από την ανάπτυξη που παρατηρείται στον κλάδο…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Απαγορευτικές οι τιμές των εισιτηρίων, χαντάκωσαν τον εσωτερικό τουρισμό


Σχολιάστε εδώ