Τεράστιος και Παγκόσμιος ο Τεντόγλου! Το έκανε ξανά στο τελευταίο άλμα και πήρε το χρυσό μετάλλιο

Τεράστιος και Παγκόσμιος ο Τεντόγλου! Το έκανε ξανά στο τελευταίο άλμα και πήρε το χρυσό μετάλλιο

Ο τεράστιος έλληνας πρωταθλητής του μήκους στο τελευταίου άλμα προσγειώθηκε στα 8,52μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο αγώνας θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών και μαζί του ο Τεντόγλου ως ο αθλητής που στα 25 του κατάφερε να γίνει μύθος στο αγώνισμα.

Τεντόγλου και Πινόκ ήταν από την αρχή ήταν τα φαβορί για το χρυσό.

Ο Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε με 8,50 μ. βάζοντας υποψηφιότητα για το χρυσό και λίγο αργότερα ο Τζαμαϊκανός πέτυχε 8,40 μ.

Ο Πινόκ στη δεύτερη προσπάθεια έκανε 8,50 μ. ισοφαρίζοντας την επίδοση του αθλητή του Γ. Πομάνσκι και μπήκε μπροστά στη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου. Ο Τεντόγλου στη συνέχεια στην τρίτη του προσπάθεια έκανε άλμα στα 8,39 μέτρα και στη συνέχεια μπόρεσε στο έκτο του άλμα να φύγει με 8,52 και… το χρυσό μετάλλιο ενώ ο Πινόκ στο έκτο του άλμα πέτυχε 8,38 μ. όπου στη συνέχεια αγκάλιασε τον Τεντόγλου και του έδωσε συγχαρητήρια.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο επίσης Τζαμαϊκανός Τατζέι Γκέιλ με 8,27 μ. (-0,3) στο έκτο του άλμα.

Ο κορυφαίος άλτης του κόσμου αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και πρόσθεσε στο ενεργητικό του το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή του.

Το 2018 ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών μιας μεγάλης διοργάνωσης στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου και από τότε κατάφερε να σαρώσει σε όλες τις διοργανώσεις.

Όπως διαβάζουμε στον ΣΕΓΑΣ, ο τελικός του μήκους ήταν ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του αγωνίσματος, αφού μόλις άλλες δύο φορές, το 1987 και το 1991 με την κόντρα Πάουελ – Λιούις , το ασημένιο μετάλλιο έκλεισε με επίδοση πάνω από τα 8,50 μέτρα.

Στην πρώτη του προσπάθεια έκανε την καλύτερή του φετινή επίδοση αφού προσγειώθηκε στα 8.50μ.

Για την ιστορία το ανίκητο ρεκόρ στο μήκος

30 Αυγούστου 1991 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Τόκιο ο Mike Powell είχε πραγματοποιήσει ήδη τέσσερις προσπάθειες. Η μία ήταν άκυρη και οι άλλες τρεις στα 7,85 μ., 8,29 μ. και 8,54 μ. και είχε έναν και μόνο στόχο… να σπάσει το ρεκόρ των 8,90 μέτρων που κρατούσε ο, επίσης Αμερικανός, Bob Beamon, από το μακρινό 1968.

Στο πέμπτο άλμα με 8,95 έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ το οποίο παραμένει στοιχειωμένο επι 32 χρόνια!

Η κατάταξη του τελικού

Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.52

Γέιν Πίνοκ (Τζαμάικα) 8.50

Τάτζεϊ Γκέιλ (Τζαμάικα) 8.27μ.

Κάρεϊ ΜακΛέοντ (Τζαμάικα) 8.27

Ζιάναν Γουάνγκ (Κίνα) 8.05

Τομπίας Μοντλέρ (Σουηδία) 8μ.

Ραντέκ Γιούσκα (Τσεχία) 7.98μ.

Γουίλιαμ Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 7.94μ.

Αλεχάντρο Παράδα (Κούβα)7.86μ.

Μαρκίς Ντέντι (ΗΠΑ) 7.62

Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία)

Τζέσγουϊν Άλντριν (Ινδία)

Φωτο: ΣΕΓΑΣ

Σχολιάστε εδώ