Για ποια αντικειμενικότητα της έκθεσης μιλούν; –Στόχος, η ωραιοποίηση της κατάστασης και ο εξωραϊσμός της Αλβανίας

Για ποια αντικειμενικότητα της έκθεσης μιλούν; –Στόχος, η ωραιοποίηση της κατάστασης και ο εξωραϊσμός της Αλβανίας

Διαβάσαμε μια μακροσκελή ανάλυση για το πώς αντιμετωπίζει ο Τύπος, κυρίως στην Ελλάδα, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, η οποία προήλθε από το άγνωστο μέχρι τώρα σε μας MORE.

Από την εισαγωγή του κειμένου κάτι δεν ακούγονταν καλά, καθώς ήταν εμφανές ότι η πρόθεση και ο στόχος της έκθεσης ήταν η ωραιοποίηση της κατάστασης και ο εξωραϊσμός της Αλβανίας:

«Σε αυτό το τεύχος διαπιστώνεται ότι αντίθετα με την στάση των πολιτικών ηγεσιών, τα ελληνικά ΜΜΕ με στερεοτυπικές προσεγγίσεις έτειναν να αμφισβητήσουν την αλβανική πολιτική ηγεσία, χωρίς καμία προσπάθεια κατανόησης των πολύπλοκων κοινωνικοπολιτικών τάσεων του γειτονικού έθνους. Από την άλλη, τα αλβανικά ΜΜΕ δημοσίευαν συχνά μη τεκμηριωμένες αναλύσεις για τις ‘‘πραγματικές προθέσεις’’ της άλλης πλευράς, απεικονίζοντας την Ελλάδα ως ‘‘εκβιαστή’’ με απόλυτο έλεγχο επί των ευρωπαϊκών προοπτικών και της επακόλουθης ευημερίας της Αλβανίας. Η ανάλυσή μας στοχεύει ακόμα μια φορά να προσφέρει ‘‘τροφή για σκέψη’’ για το πώς τα ΜΜΕ και στις δύο χώρες ‘‘βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος’’ ανακυκλώνουν παρανοήσεις και αποτυγχάνουν τελικά να αποδώσουν τη νέα πραγματικότητα στις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο περί μιας εντελώς επιφανειακής ανάλυσης, απλής συρραφής και παράθεσης δημοσιευμάτων του ελληνικού κυρίως Τύπου, απλώς και μόνο για να επιβεβαιώσει το… συμπέρασμα, στο οποίο είχαν καταλήξει εκ των προτέρων οι συντάκτες.

Βεβαίως, αναζητήσαμε την ταυτότητα της έκθεσης. Οι συντάκτες ήταν όλοι συνεργάτες του ΕΛΙΑΜΕΠ. Είδαμε λοιπόν ότι ήταν έργο του Παρατηρητηρίου των ΜΜΕ σε Ελλάδα και Αλβανία (MORE – Media Observatory Report), που αποτελεί μέρος του πολυεπίπεδου έργου «ALGREE – Albania-Greece: Understanding, Connecting, Partnering».

Πόσα χρήματα διαθέτει το Ίδρυμα Σόρος;
Το μυστικό είναι ότι το ALGREE υλοποιείται από το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και υποστηρίζεται από το Open Society Foundation for Albania (OSFA) και το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus (FNF). Απλώς, για όσους δεν το γνωρίζουν, το OSFA είναι έργο του Ιδρύματος Σόρος, που έχει αναλάβει εργολαβικά τον εξωραϊσμό της διεθνούς εικόνας της Αλβανίας.

Εξάλλου, οι διαχυτικές φωτογραφίες του υιού Σόρος, που έχει αναλάβει τα ηνία από τον πατέρα του Τζορτζ Σόρος, με τον Έντι Ράμα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την… αντικειμενικότητα της έκθεσης. Απλώς δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο που το ΕΛΙΑΜΕΠ εμπλέκεται σε αυτήν την προσπάθεια προώθησης της Αλβανίας. Και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πόσα χρήματα διαθέτει το Ίδρυμα Σόρος για αυτού του είδους τις προπαγανδιστικές εκθέσεις υπέρ της Αλβανίας…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ