Γεμάτα τα νησιά, κεσάτια τα μαγαζιά

Γεμάτα τα νησιά, κεσάτια τα μαγαζιά


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


–Οι εκδρομείς χάλασαν τα λεφτά τους στα εισιτήρια και στα ξενοδοχεία και δεν τους έμεινε τίποτα για να καταναλώσουν στα μαγαζιά

Τελικά, έγινε αυτό που όλοι περίμεναν. Η σεζόν φέτος, τουλάχιστον για τον μαζικό ε­σωτερικό τουρισμό, εξαντλήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, με τους περισσότερους να κάνουν χρήση των κουπονιών του κοινωνικού τουρισμού, που δούλεψε πολύ και έδειξε ότι όντως μπορεί να δώσει τη λύση για… τα μπάνια του λαού.

Σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, όπως αυτές που περνάμε σήμερα, ο κοινωνικός τουρισμός δίνει διέξοδο σε πολίτες και ξενοδόχους. Και αυτό είναι κάτι που έχει τη σημασία του. Μέχρι και σήμερα λοιπόν τα νησιά είναι κατάμεστα, οι πληρότητες… άγγιξαν το 100% και από αύριο θα αρχίσει η μεγάλη επιστροφή.

Το δεκαπενθήμερο της Παναγίας, όμως, που οι καταστηματάρχες στα νησιά περίμεναν να κάνουν… Πάσχα, με βάση την κοσμοπλημμύρα που έβλεπαν, διέψευσε τις προσδοκίες τους.

Τα μαγαζιά βέβαια ήταν γεμάτα, καρφίτσα δεν έπεφτε, όμως ο κόσμος δεν έκανε κατανάλωση. Ίσα ίσα έπαιρναν κάτι συμβολικό για να δικαιολογήσουν την καρέκλα. Μια σαλάτα στα τέσσερα, ένα σουβλάκι στα δύο, μια μακαρονάδα με σάλτσα ήταν οι κυριότερες παραγγελίες και φυσικά με αυτές ούτε καν… φυτοζωούν τα μαγαζιά. Έτσι, στο Ανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη οι καταστηματάρχες μιλάνε για πτώση του τζίρου τους κατά 10% – 20% σε σχέση με πέρσι, κάτι που τους προκαλεί τεράστιες δυσκολίες, αν προσθέσουμε τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών και των πρώτων υλών.

Αντίθετα, πολύ καλά πήγαν τα μαγαζιά στους κοντινούς προορισμούς, Αίγινα, Κέα, Κύθνο, Αγκίστρι, Σαλαμίνα κ.λπ., καθώς πολύς κόσμος πήγαινε για τριήμερο ή για ημερήσια εκδρομή και είχε χρήματα για να ξοδέψει, κυρίως γιατί δεν χρειάστηκε να δώσει μια… περιουσία για τα εισιτήρια.

Όπως μας έλεγε ξενοδόχος στη Σάμο, κάποιοι έπαιρναν μαζί τους πράγματα από το πρωινό, σάντουιτς, σφολιατοειδή, αρτοσκευάσματα κ.λπ., που ήταν στην τιμή του δωματίου, για να τρώνε την υπόλοιπη μέρα. Έτσι, όμως, πώς να λειτουργήσουν τα μαγαζιά; Πώς να κάνουν τζίρους και να πουν ότι δούλεψαν;
Γεμάτα λοιπόν από κόσμο τα νησιά, γεμάτα και τα μαγαζιά, αλλά τα ταμεία άδεια… Εκεί φτάσαμε.

Απαγορευτικές οι τιμές των εισιτηρίων, χαντάκωσαν τον εσωτερικό τουρισμό


Σχολιάστε εδώ