Είναι η Ελλάδα μια «failed state»;

Είναι η Ελλάδα μια «failed state»;


Του
ΣΩΤΗΡΗ ΔΕΛΗ
Επίτιμου Μέλους του Σουηδικού Κοινοβουλίου και της ΠΑΔΕΕ


Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι ρητορικό. Το ζούμε σε πραγματική ροή!

Πυρκαγιές, απάτες, δολοφονίες, καταπάτηση δημοσίων χώρων, σιδηροδρομικά δυστυχήματα με δεκάδες νεκρούς, επιδρομές ξένων χούλιγκαν που δολοφονούν, δέρνουν και καταστρέφουν στο πέρασμά τους, ντελιβεράδες που επιτίθενται και δολοφονούν πολίτες γιατί τους έγινε παρατήρηση για την κυκλοφορία στο πεζοδρόμιο ανάμεσα στους πεζούς, βιασμοί, σύνορα που δεν φυλάσσονται αποτελεσματικά, αυτοκινητιστής που δολοφονεί άλλον αυτοκινητιστή στην Κρήτη μετά από παρεξήγηση μεταξύ τους, νταής στη Λάρισα που στέλνει την αστυνομικό σύζυγό του στο νοσοκομείο κ.λπ.

Αυτή η βαρβαρότητα εν έτει 2023, σε καθημερινή βάση, σε μια χώρα που μοιάζει διαλυμένη και ακυβέρνητη, είναι αυτό ακριβώς που ο αγγλικός όρος «failed state» εννοεί. Μια αποτυχημένη χώρα, με έναν λαό που ζει συνέχεια στον φόβο και στην πίεση!

Στις εκλογές του Ιουνίου δόθηκε στη ΝΔ και στον πρωθυπουργό η καθαρή εντολή να «σπάσουν αυγά και να κάνουν ομελέτα». Δηλαδή, να βάλουν τάξη σε αυτό το άναρχο οικόπεδο που λέγεται Ελλάδα, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει στην κυριολεξία ό,τι του κατέβει.

Μέσα σε αυτό το σαμελσούριο του εγκλήματος και της σαπίλας, όμως, η κυβέρνηση απλά προσπαθεί να σώσει την κατάσταση με επικοινωνιακές τακτικές, με υπουργούς, σαν αυτόν της Προστασίας του Πολίτη, που αρνούνται να παραιτηθούν, επιμένοντας να φορτώνουν τις ευθύνες τους στους κατώτερους της ιεραρχίας.

Αυτά τα ανείπωτα συμβαίνουν σε ένα πολιτικό σύστημα όπου οι πολιτικοί άρχοντες κινούν τα πάντα και τους πάντες χωρίς προσωπική ευθύνη! Αυτό που σήμερα ζει ο έλληνας πολίτης δεν μπορεί να αποκληθεί Δημοκρατία. Είναι απλώς μια ρευστή κατάσταση, ένα αλαλούμ που «επιτρέπει» στον καθένα να βρίσκει το «δίκιο του» με τον τρόπο του, δηλαδή με μαχαίρια, περίστροφα, σιδερογροθιές κ.λπ. Όταν μια Δημοκρατία φτάνει σε αυτό το επίπεδο, σημαίνει ότι έχει καταλυθεί και έχει αντικατασταθεί από τη Βιαιοκρατία!

Ας κοιτάξουμε και την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα, που η κυβέρνηση κατά κόρον επικοινωνεί, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Μα, αλήθεια, ποιος θα επενδύσει στη χώρα χωρίς νόμο, χωρίς Δικαιοσύνη, χωρίς Δημοκρατία; Σε μια χώρα-μπάχαλο; Γιατί το πρώτο μέλημα μιας Δημοκρατίας είναι η προστασία της κοινωνίας της και του κράτους που υπηρετεί. Αυτό σήμερα εκ των γεγονότων δεν υπάρχει. Ακόμη και τα σημερινά, δειλά θετικά οικονομικά βήματα απειλούνται από αυτή την κατάσταση και σε λίγο θα γυρίσουμε και πάλι σε αυτά που ξέραμε. Στα Μνημόνια!

Τα ίδια μπορούμε να ισχυριστούμε και για την αμυντική μας πολιτική, την εξωτερική μας πολιτική, την κοινωνική μας πολιτική, την εκπαιδευτική μας πολιτική κ.λπ. Γιατί, εάν δεν υπάρχει νόμος και τάξη, δεν υπάρχει τίποτε.

Απλώς, χάος και αναρχία, όπως τα ζούμε, τα βλέπουμε, τα διαβάζουμε.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τιμήσει την εμπιστοσύνη που έλαβε, μαζί με την κυβέρνησή του, από τους έλληνες πολίτες. Οι πολίτες θέλουν να δουν «χιλιάδες σπασμένα αυγά», «χιλιάδες ομελέτες», γιατί το πράγμα δεν πάει άλλο.

Μέχρι στιγμής, δείχνει πως φοβάται και αυτός και η κυβέρνησή του! Ακόμα και η επικοινωνιακή πολιτική των κούφιων υποσχέσεων, όμως, έχει τα όριά της. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα έχει ξεπεράσει από καιρό.

Το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» δείχνει πλέον σε καθημερινή βάση την ανικανότητά του!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ