Vikram: Προσεδάφιση της αποστολής στη Σελήνη της Ινδίας – Ιστορική προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης

Vikram: Προσεδάφιση της αποστολής στη Σελήνη της Ινδίας – Ιστορική προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης

Η Ινδία γράφει ιστορία! Ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής είναι να κυνηγήσει πάγο με βάση το νερό, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη κατοίκηση στη Σελήνη στο μέλλον.

Ο νότιος πόλος της Σελήνης υπόσχεται ιδιαίτερα την αναζήτηση πάγου νερού. Η επιφάνεια που παραμένει σε μόνιμη σκιά εκεί είναι τεράστια και οι επιστήμονες λένε ότι σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα νερού σε αυτές τις περιοχές.

Οι ΗΠΑ, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα πέτυχαν όλες μια ήπια προσγείωση κοντά στον ισημερινό της Σελήνης – αλλά καμία δεν οδήγησε επιτυχημένες αποστολές στον νότιο πόλο της.

Η προσπάθεια της Ινδίας να προσγειώσει την αποστολή Chandrayaan-2 κοντά στο νότιο πόλο το 2019 ήταν ανεπιτυχής – συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια.

Το διαστημικό σκάφος με τροχιακό, προσεδάφιση και ρόβερ απογειώθηκε στις 14 Ιουλίου από το διαστημικό κέντρο Σριχαρικότα στη νότια Ινδία.

Το σκάφος προσεδάφισης – που ονομάζεται Vikram από τον ιδρυτή του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (Isro) Vikram Sarabhai – φέρει στην κοιλιά του το ρόβερ βάρους 26 κιλών που ονομάζεται Pragyaan, η σανσκριτική λέξη για τη σοφία.

Μόλις ξεκινήσει η κάθοδος, η ταχύτητα του προσεδάφισης θα μειωθεί σταδιακά από 1,68 χλμ. ανά δευτερόλεπτο στο σημερινό του ύψος σε σχεδόν μηδέν μέχρι να φτάσει τα 800 μέτρα, είπε ο Nilesh M Desai του Isro στο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί κλήση για την τοποθεσία προσγείωσης του, μόλις το Vikram κατέβει σε ύψος 150 μέτρων. Εάν η περιοχή κριθεί ακατάλληλη, ο προσγειωτής θα μετακινηθεί λίγο προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά για να βρει ένα πιο κατάλληλο σημείο προσγείωσης. Εάν όλα αποτύχουν, θα ξεκινήσει η λειτουργία έκτακτης ανάγκης στην οποία θα βοηθήσει με μια ασφαλή προσγείωση, είπε ο κ. Desai.

Μόλις προσγειωθεί και κατακαθίσει η σκόνη, το εξάτροχο ρόβερ θα σέρνεται από την κοιλιά του και θα περιπλανηθεί γύρω από τους βράχους και τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που θα σταλούν στο προσεδάφιο, το οποίο θα το διαβιβάσει στο τροχιακό για να στείλει στη Γη.

Οι τροχοί του rover έχουν ανάγλυφο το λογότυπο και το έμβλημα του Isro, έτσι ώστε να αφήνουν αποτυπώματα στο σεληνιακό έδαφος κατά τη διάρκεια της βόλτας στη Σελήνη, δήλωσε αξιωματούχος στο BBC.

Το ταξίδι του Chandrayaan-3 στη Σελήνη έχει προκαλέσει πολύ ενθουσιασμό στην Ινδία, με τις ευχές για επιτυχία της αποστολής να ξεχύνονται από όλη τη χώρα.

Mε πληροφορίες από BBC


Σχολιάστε εδώ