Ξεκίνησε η αποκαθήλωση Τσίπρα

Ξεκίνησε η αποκαθήλωση Τσίπρα

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκινήσει (σχετικά πολύ σύντομα) η… αποκαθήλωση του Αλ. Τσίπρα!

Τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος απέχει από τις διαδικασίες (αδιαφορεί), κορυφαία στελέχη, πρωτίστως δε οι υποψήφιοι διάδοχοί του, ακολουθούν το ρητό «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται». Και ούτε λίγο ούτε πολύ του φορτώνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την ήττα στις εθνικές εκλογές, μάλλον και στις προηγούμενες!

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ουδείς προς το παρόν εμφανίζεται διατεθειμένος να υπερασπιστεί τον κ. Τσίπρα, ούτε καν τα στελέχη που ευνοήθηκαν υπέρμετρα από εκείνον. Από τις βασικές κατηγορίες που του προσάπτουν είναι ότι είχε μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προσωποπαγές κόμμα. Ότι τις αποφάσεις για τα μείζονα ζητήματα δεν τις έπαιρναν τα κομματικά όργανα, αλλά ο κ. Τσίπρας και όσοι ήταν στο στενό επιτελείο του. Επίσης, ότι ενθουσιαζόταν πολύ εύκολα με πρόσωπα και πως, ακόμη και αν στη πορεία διαπίστωνε ότι είχε κάνει λάθος επιλογή, δεν έμπαινε στη διαδικασία να τη διορθώσει. Για προσωπικές στρατηγικές, που πήραν τη μορφή μηχανισμών και πλήγωσαν το κόμμα, μίλησε πρόσφατα η Έφη Αχτσιόγλου, η ο­ποία υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα με κανόνες που θα ισχύουν για όλους, από τον πρόεδρο μέχρι το νεότερο μέλος της μικρότερης κομματικής οργάνωσης».
Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι επί ημερών Αλ. Τσίπρα υ­πήρχε αναξιοκρατία και στελέχη που είχαν ευνοϊκή μεταχείριση.

Αιχμηρός με τον τρόπο του και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος την προηγούμενη τετραετία βρέθηκε αρκετές φορές απέναντι στον Αλ. Τσίπρα. «Χρειαζόμαστε μια ηγεσία που θα λειτουργεί συλλογικά», υπογραμμίζει, αφήνοντας έμμεση αιχμή κατά του πρώην προέδρου ότι εκείνος λειτουργούσε συγκεντρωτικά και με κλειστό κλαμπ στελεχών και συνεργατών. Προσθέτει ακόμη ο κ. Τσακαλώτος ότι πρέπει να εκλεγεί μια νέα ηγεσία όπου «θα λειτουργούν τα όργανα και θα υπάρχει λογοδοσία». Σαφής αναφορά στο γεγονός ότι, κατά γενική ομολογία, τα προηγούμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια ο ρόλος των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ είχε ουσιαστικά υποβαθμιστεί. Και επί της ουσίας συνέρχονταν προκειμένου να επικυρώσουν τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα.

Για την ύπαρξη λειτουργιών στο κόμμα που εμπόδιζαν την έκφραση της πλειοψηφίας του συνεδρίου μίλησε ο Ν. Παππάς, ενώ ο Στ. Τζουμάκας έκανε λόγο για «παρασιτικές δραστηριότητες που σκοπό είχαν να υποκαταστήσουν την πολιτική και την εσωκομματική δημοκρατία».

Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής υ­ποψηφιοτήτων για την προε­δρία. Αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, οι φήμες επιμένουν ότι μπορεί να υπάρξει και πέμπτος διεκδικητής. Και η σχετική συζήτηση αφορά τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ο­μάδας Σ. Φάμελλο αλλά και τον πρώην υπουργό Π. Πολάκη. Ο πρώτος δεν το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά, ο δεύτερος αφήνει να εννοηθεί ότι το σκέφτεται σοβαρά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ