ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ… Τρίτος γύρος ανατιμήσεων ε­ξανεμίζουν τις ελπίδες για ταχύτερη α­ποκλιμάκωση του πληθωρισμού…

ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ… Τρίτος γύρος ανατιμήσεων ε­ξανεμίζουν τις ελπίδες για ταχύτερη α­ποκλιμάκωση του πληθωρισμού…

ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ… Τρίτος γύρος ανατιμήσεων ε­ξανεμίζουν τις ελπίδες για ταχύτερη α­ποκλιμάκωση του πληθωρισμού…

♦ Απίστευτο! H ελληνική startup Coffee-eco φτιάχνει καλλυντικά από υπολείμματα καφέ εσπρέσο! Η νεοφυής εταιρεία απέκτησε τη δική της βιομηχανική μονάδα στη ΒΙΠΕ Πατρών.

♦ Από την Άβαξ η ανέγερση τριών δημόσιων νοσοκομείων, δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η σύμβαση, ύψους 443 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και δύο Γενικών Νοσοκομείων σε Κομοτηνή και Σπάρτη. Με τη σύμβαση αυτή το ανεκτέλεστο της Άβαξ ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

♦ Εγκρίθηκε άνευ όρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συμφωνία απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica Group. Η συμφωνία προβλέπει την ανάληψη χρεών ύψους 80 εκατ. της ΑΝΕΚ από την Attica, την ανάληψη των υποχρεώσεων προς προμηθευτές και την εκχώρηση του 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica στους μετόχους της ΑΝΕΚ.

♦ Κτίρια αξίας 237 εκατ. ευρώ αγοράζει ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας από την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για ακίνητα που ήδη χρησιμοποιεί και μισθώνει η τράπεζα από την εταιρεία ακινήτων. Επίσης, η Εθνική αγόρασε έναντι 67 εκατ. ευρώ το ακίνητο επί της Σοφοκλέους 10, την ιστορική έδρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

♦ Αυξήθηκε κατά 41% η ελληνική παραγωγή μπίρας μέσα σε έναν χρόνο. Η Ελλάδα αποτελεί την 8η μεγαλύτερη παραγωγό μεταξύ 18 χωρών της ΕΕ. Το 2022 η παραγωγή μπίρας στην Ελλάδα έφτασε στα 565,34 εκατ. λίτρα από 400,22 εκατ. λίτρα το 2021.

♦ Ορόσημο θα είναι το 2024 για τον πέμπτο τραπεζικό πόλο, σύμφωνα με τον Αντώνη Βαρθολομαίο, διευθύνοντα σύμβουλο της Παγκρήτιας Τράπεζας.

♦ Στην εποχή των big data περνάει το 2024 η ΑΑΔΕ, που… απλώνει ψηφιακό δίχτυ για όλες τις συναλλαγές. Από τις αρχές του 2024 η Εφορία θα ενημερώνεται άμεσα για οποιαδήποτε απόδειξη εκδίδεται μέσω ταμειακής μηχανής, για οποιαδήποτε συναλλαγή πληρώνεται μέσω POS και για οποιαδήποτε κίνηση γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

♦ Τρίτος γύρος ανατιμήσεων, με αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των σιτηρών και του ελαιολάδου, που ε­ξανεμίζουν τις ελπίδες για ταχύτερη α­ποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι διαπιστώσεις για υπέρμετρα κέρδη. «Η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από αυτήν του κόστους, τα περιθώρια κέρδους έχουν ενισχυθεί», επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας.

♦ Έσοδα από τόκους άνω των 3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν οι τρεις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, έναντι 1,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, εκτινάσσοντας την οργανική κερδοφορία σε επίπεδο άνω των 2,5 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

♦ Εμπόδιο τα «μαύρα» στην ανάπτυξη κατοικιών από μεγάλους ομίλους. Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή από κατασκευαστές και αγοραστές αναγκάζει τις εισηγμένες ακινήτων να επικεντρωθούν στην πολυτελή κατοικία. Ένα νέο συγκρότημα κατοικιών, επιφανείας 3.200 τ.μ., στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά, στην οδό Θερμοπυλών, ετοιμάζει η Dimand.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ