Η νέα υποπαραλλαγή Eris εξαπλώνεται στην Κρήτη – Ποια συμπτώματα προκαλεί – Προσοχή στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες

Η νέα υποπαραλλαγή Eris εξαπλώνεται στην Κρήτη – Ποια συμπτώματα προκαλεί – Προσοχή στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες

Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ

 – Επικαιροποιημένο εμβόλιο το φθινόπωρο

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Η Eris, η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην Κρήτη και σταδιακά αναμένεται να εμφανισθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήρθε για να μας θυμίσει ότι ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την έχει χαρακτηρίσει υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα. Οι επιστήμονες του ΠΟΥ, που παρακολουθούν τη διασπορά της στην κοινότητα, διαπιστώνουν ότι έχει γρήγορους ρυθμούς αύξησης, με τα κρούσματά της να καταγράφονται σε 51 χώρες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν συνολικά 77 θετικά δείγματα από 31/5 έως και 4/8, ενώ τις τρεις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί 101 δείγματα, από τα οποία τα 58 εστάλησαν από το Ιολογικό Εργαστήριο – ΠΕΔΥ Κρήτης, αντιπροσωπεύοντας το 16% των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ωστόσο –όπως κάθε χρόνο–υπάρχει ο φόβος για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο, με την επιστροφή των εκδρομέων από τις τουριστικές περιοχές και το άνοιγμα των σχολείων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η Eris εμφανίζεται σε μια περίοδο όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό ανοσίας, αφού έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που η πλειονότητα των πολιτών έκανε την τελευταία δόση του εμβολίου.

Ματίνα Παγώνη: Αυξημένος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, η κατάσταση προς το παρόν είναι ελεγχόμενη και δεν παρατηρείται πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα) πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού στην κοινότητα.

Τα συμπτώματα…
Η Eris φαίνεται να προκαλεί ήπια συμπτώματα, ανάμεσα στα οποία είναι: καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση (ήπια ή σοβαρή), φτέρνισμα, πονόλαιμος και κάποιες φορές πυρετός, που διαρκεί μία με δύο ημέρες. Η κ. Παγώνη επισήμανε τα εξής:

• Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος), παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας. Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.
• Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 5 ημέρες, επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση της κατάστασής μας.
• Εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένοι, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια), επικοινωνούμε άμεσα με τον ιατρό μας, ο οποίος θα μας συστήσει και τη χορήγηση αντιικής θεραπείας.

Μίνα Γκάγκα: Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου το φθινόπωρο
Στο μεταξύ, το φθινόπωρο αναμένεται νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο θα καλύπτει και την υποπαραλλαγή Eris. Όπως δήλωσε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην εκπομπή του Κώστα Λασκαράτου «Update» στο Ertnews, «περιμένουμε όλες τις οδηγίες και από την Εθνική Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πιστεύω προσωπικά ότι θα χρειαστεί κάποια δόση το φθινόπωρο, όπως χρειάζεται και για τη γρίπη, που αλλάζει υποπαραλλαγές κάθε χρόνο και κάνουμε ένα εμβόλιο κάθε φθινόπωρο για να το θυμηθούμε».

Όσο για τα νέα στελέχη του κορονοϊού, η κ. Γκάγκα επισήμανε: «Έχουμε υποπαραλλαγές της Όμικρον. Αλλάζουν λίγο και αυξάνονται τα κρούσματα. Αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 70%, αλλά μιλάμε για περίπου 450 εισαγωγές όλη την εβδομάδα. Μιλάμε για 8 διασωληνώσεις όλη την εβδομάδα, και είναι κυρίως άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και έχουν προβλήματα υγείας. Άρα νομίζω ότι αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι υπάρχει κορονοϊός, είναι ανάμεσά μας, κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και αυτοί πρέπει να προσέχουν. Να το έχουμε στον νου μας, αλλά δεν είναι ανησυχητικά τα μεγέθη».

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΠΙΣ
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε: «Δεν είναι πλέον το πρόβλημα το οποίο είχαμε πριν από δύο χρόνια ή πριν από τρία χρόνια. Την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος ηλικίας των 14 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από Covid ήταν 87,5 χρόνια και οι περισσότεροι έπασχαν και από πολλές άλλες παθήσεις εκτός από την Covid. Κατά συνέπεια, παρακολουθείται. Δεν είναι αυτό που ήταν. Πιστεύουμε ότι δεν θα ξαναείναι ποτέ αυτό που ήταν. Θα είναι μαζί μας όπως είναι η γρίπη και άλλες ασθένειες.

Η καινούργια μετάλλαξη Eris δεν φαίνεται να είναι κάτι πιο επικίνδυνο ή διαφορετικό. Είναι κι αυτή μια παραλλαγή της Όμικρον, με τα κοινά χαρακτηριστικά της Όμικρον, με την οποία συμβιώνουμε θαυμάσια εδώ και πάρα πολλούς μήνες ως κοινωνία. Οι όποιες συστάσεις για εμβολιασμό εναντίον των εποχιακών λοιμώξεων θα αφορούν τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευάλωτους πληθυσμούς, εκτός αν έχουμε κάποια ειδική περίπτωση, σαν αυτή που ζήσαμε πριν από τρία χρόνια».

Αύξηση κρουσμάτων και ιικού φορτίου των λυμάτων
Την τελευταία εβδομάδα η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 33% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 18, ενώ καταγράφηκαν 22 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Ειδικότερα, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αττική (+78%), στον Βόλο (+79%), στη Λάρισα (+75%), στα Ιωάννινα (+64%), στα Χανιά (+57%), στην Αλεξανδρούπολη (+33%), στη Θεσσαλονίκη (+33%) και στο Ηράκλειο (+32%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+27%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα, όπου το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων αυτή την εβδομάδα αναφοράς δεν ήταν ανιχνεύσιμο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ