Χαρίδημος Κ. Τσούκας: Δεν θα αποφύγουμε την υπερθέρμανση

Χαρίδημος Κ. Τσούκας: Δεν θα αποφύγουμε την υπερθέρμανση

[Εξομολογήσεις]

«Η διαχείριση των πυρκαγιών αντανακλά τη χρόνια παθογένεια του δημοσίου βίου – το αναποτελεσματικό κράτος. Η έμφαση εξακολουθεί να δίνεται στην καταστολή των πυρκαγιών – διαθέτουμε, αναλογικά, τον μεγαλύτερο στόλο αεροπυρόσβεσης στην Ευρώπη.

Ως στρατηγική διαχείρισης, η καταστολή είναι η ‘‘εύκολη’’ (άμεσης απόδοσης) επιλογή: είναι ορατή (με τον γνωστό ελληνικό τρόπο της ακατάσχετης μιντιακής ροής πυρικού θεάματος) και αναδεικνύει δραματικά τον μάχιμο ρόλο των αρμοδίων (το κράτος δείχνει ότι υπάρχει ηρωικά). Η πολυσχιδής κρατική μηχανή, όμως, έχει εθιστεί να αποφεύγει να κάνει αυτό που κυρίως απαιτείται: να δουλεύει για την πρόληψη αθόρυβα, ολιστικά, με σύγχρονη τεχνολογία και οργάνωση, χωρίς πολιτικές κοκορομαχίες.

Την υπερθέρμανση δεν την αποφεύγουμε. Μπορούμε, όμως, να διαχειριστούμε καλύτερα ή χειρότερα τις συνέπειές της, ανάλογα με τον τρόπο κρατικής λειτουργίας. Το επίπεδο της πολιτικής ζωής καθορίζει την ποιότητα των θεσμών και, τελικά, την ποιότητα της απόκρισης στην κλιματική κρίση».

Υπογραφή: Χαρίδημος Κ. Τσούκας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ερευνητής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Warwick


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ