Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Παγκόσμιο πρόβλημα η κλιματική αλλαγή

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Παγκόσμιο πρόβλημα η κλιματική αλλαγή

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Μετά τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι κλιματολόγοι πιστεύουν ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις θα είναι όλο και πιο συχνές λόγω της υπερθέρμανσης.

Mε την υπερθέρμανση του πλανήτη, μεταβάλλεται και η ατμόσφαιρα. Όπως αναφέρει ο δρ Σεμπάστιαν Σίπελ από το Ινστιτούτο Κλίματος και Ατμόσφαιρας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Ζυρίχης: «Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου, η ατμόσφαιρα μπορεί να απορροφήσει περίπου 7% περισσότερη υγρασία.

Αυτή η επιπλέον υγρασία που προκαλείται από την υπερθέρμανση οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αύξηση της ποσότητας του νερού της βροχής, ειδικά όταν έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις».

Οι ειδικοί επίσης δεν έχουν πλέον καμιά αμφιβολία ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ατμόσφαιρα. Ενδιαφέρον έχει επίσης η συσχέτιση του ακραίου καύσωνα στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά με την εμφάνιση πλημμυρών στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στη σταθερή πορεία των αέριων μαζών από τον Βόρειο Πόλο προς την Ευρώπη. Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι η ισχυρή υπερθέρμανση της Αρκτικής προκαλεί ρεύμα αέρα που κινείται γύρω από τον Βόρειο Πόλο. Ο δυτικός αυτός άνεμος πνέει σε ύψος 9 χιλιομέτρων, εξασθενεί και έπειτα η ζώνη αυτή δημιουργεί νέα κύματα.

Αυτά τα κύματα στη συνέχεια ενδέχεται να προκαλέσουν ακραίους καύσωνες, όπως είδαμε στη Βόρεια Αμερική, ή πλημμύρες. Ένας επιπλέον παράγοντας, τον οποίο οι ειδικοί παρακολουθούν με προβληματισμό και σχετίζεται με τις πλημμύρες, έχει να κάνει με τις αλλαγές στην εμφάνιση των φαινομένων της παλίρροιας και της άμπωτης την τελευταία δεκαετία, καθώς εμφανίζονται με ολοένα πιο ακραία ένταση.

Αυτό οφείλεται σε μια ανωμαλία στη σεληνιακή τροχιά, που παρατηρείται κάθε 18 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στον επόμενο σεληνιακό κύκλο, τη δεκαετία του 2030, η στάθμη της θάλασσας θα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε συνδυασμό με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, απότοκα της κλιματικής αλλαγής, η ανησυχία των ειδικών αυξάνεται, όπως και οι προειδοποιήσεις τους για άμεση λήψη μέτρων παγκοσμίως…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ