ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

Η Αμοργός, όπως λένε όσοι την επισκέπτονται, είναι το διαμάντι των μικρών Κυκλάδων. Απέραντο γαλάζιο, κρυστάλλινες παραλίες, άγρια βουνά σε συνδυασμό με το μοναδικό άρωμα των βοτάνων δημιουργούν μια ανεπανάληπτη αίσθηση στους επισκέπτες. Μπορεί να μην έχει kazino NetBet και έντονη ζωή αλλά προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση από τους έντονους ρυθμούς του χειμώνα.

Όμως πως καταφέρνει να επιβιώσει ο τουρισμός σε ένα τόσο μικρό νησί όταν η πλειοψηφία των επισκεπτών πηγαίνουν στην Μύκονο και στην Σαντορίνη; Ζητήσαμε από την κυρία Σοφία Γαβαλά συνιδιοκτήτρια του Lakki Village στην  Αμοργό να μας πει πως έχει επιβιώσει τόσες δεκαετίες ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία στο νησί και πως βλέπει το μέλλον.

Κυρία Γαβαλά πότε άνοιξε το Lakki Village;

Το Lakki Village ξεκίνησε από τους γονείς μου το 1962 με ένα δύο δωμάτια στην αρχή και σιγά σιγά κάθε χρόνο πρόσθεταν τέσσερα δωμάτια.  Οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες και οι κατασκευές πολύ απλές. Ο κόσμος που ερχόταν ήταν κυρίως ντόπιοι που ήθελαν να περάσουν το καλοκαίρι με την οικογένειά τους ήσυχα πάνω στην θάλασσα. Οι πρώτοι ξένοι τουρίστες ήταν Γάλλοι και μετά ήρθαν οι Γερμανοί και γενικότερα οι Ευρωπαίοι που τους άρεσε ο απλοϊκός τρόπος ζωής. Η μητέρα μου ετοίμαζε το φαγητό για όλους σε κουζίνες γκαζιού, καθώς δεν υπήρχε ρεύμα και χρησιμοποιούσαμε λάμπες πετρελαίου για φωτισμό. Αργότερα όταν ήρθε το ρεύμα μπορούσαμε να προσφέρουμε περισσότερα στους καλεσμένους. Εγώ και οι τέσσερις αδερφές μου, δουλεύαμε στην οικογενειακή επιχείρηση, αγαπήσαμε τον τουριστικό τομέα και συνεχίζουμε και οι πέντε να είμαστε ενεργά μέλη του κλάδου.

Με ποιο τρόπο προσελκύσατε πελάτες;

Τα πρώτα χρόνια μέχρι και πρόσφατα έπρεπε να πάμε στο λιμάνι με μια ταμπέλα για να διαλέξουν οι τουρίστες τα δωμάτια μας. Τώρα πλέον η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Όλοι γνωρίζουν τι ζητάνε, που θα πάνε και έχουν σχεδιάσει το ταξίδι τους.

Πότε νιώσατε πως πλέον οι συνήθειες των τουριστών άρχισαν να αλλάζουν;

Με την τεχνολογία και ειδικά το internet και τις πλατφόρμες όπως η Booking και η Expedia οι τουρίστες άρχισαν να ενημερώνονται και να επιλέγουν την διαμονή τους με βάση πολλά κριτήρια. Το ξενοδοχείο μας εξελίχθηκε ανάλογα οπότε πλέον οι πελάτες μας βρίσκουν μόνοι τους αντί να ψάχνουμε στο λιμάνι.

Τι δράσεις κάνετε σαν ξενοδοχείο και τι κάνει ο δήμος και η περιφέρεια ώστε να αναδειχθούν ο φυσικές ομορφιές του νησιού; Τι θα θέλατε να γίνει παραπάνω;

Σαν ξενοδοχείο συμμετέχουμε συχνά σε τουριστικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, κάνοντας γνωστό το νησί μας και κατ’επέκταση το ξενοδοχείο μας. Αυτό που θα θέλαμε όλοι οι επαγγελματίες του νησιού θα ήταν μεγαλύτερες διαφημιστικές δαπάνες για την ανάδειξη του τόπου μας γιατί έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες του, από περιβαλλοντολογικής και ιστορικής σημασίας όπως το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισας που άνοιξε τις πόρτες του το 1088 μ.Χ, οι πολύ καλά διατηρημένοι Πύργοι όπως της Αρκεσίνης και του Ρίχτι και το μοναδικό υδρομαντείο του Απόλλωνα στον Αγ. Γεώργιο Βαλσαμίτη και πολλά ακόμα.

Πιστεύετε πως ο τουρισμός της κρουαζιέρας θα είναι ωφέλιμος για το νησί;

Το νησί μας πρέπει πάντα να υποδέχεται στα πλαίσια της έννοιας της φιλοξενίας, που χαρακτηρίζει τους Έλληνες , όλους τους επισκέπτες ανεξάρτητα φυλής, χρώματος και θρησκείας. Είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας και θέλουμε να τον κάνουμε γνωστό σε όλον τον κόσμο. Ποτέ δεν γνωρίζουμε τι κόσμο μπορεί να φέρει στο νησί μας στο μέλλον ένας απλός θαμώνας του camping ή ένας ταξιδιώτης σε κρουαζιερόπλοιο.

 

Πως βλέπετε τον τουρισμό σε σχέση με την Αμοργό τα επόμενα δέκα χρόνια;

 

Η Αμοργός μας είναι ένα αναπτυσσόμενο νησί. Πριν μερικά χρόνια έπρεπε να πούμε πως είμαστε δίπλα στην Νάξο ή στην Σαντορίνη. Τώρα είναι λίγοι εκείνοι που δεν την ξέρουν. ‘Η θα έχουν έρθει ή θα θέλουν να έρθουν να την δουν. Η Αμοργός έχει γίνει πόλος έλξης εναλλακτικού τουρισμού καθώς βλέπουμε περιπατητές, λάτρεις της γιόγκα και του scuba diving να έρχονται από όλον τον κόσμο. Επίσης γίνονται κινηματογραφικές παραγωγές και προβλέπω μεγαλύτερη ανάδειξη του νησιού μας σε παγκόσμια εμβέλεια τα επόμενα χρόνια.

Κλείνοντας ελπίζω και εύχομαι να συνεχίζουν να γίνονται υποδομές από την περιφέρεια και τον Δήμο για να μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτήν την ανάπτυξη.


Σχολιάστε εδώ