Γ. Γιασημάκης στο “Π”: Ο Δήμος Ωρωπού αλλάζει…

Γ. Γιασημάκης στο “Π”: Ο Δήμος Ωρωπού αλλάζει…

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΣΗΜΑΚΗ
Δημάρχου Ωρωπού


Συμπληρώνοντας τέσσερα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Ωρωπού, μπορούμε να υπερηφανευόμαστε πως φέραμε τις μεγαλύτερες επενδύσεις για τις υποδομές, όχι μόνο από καταβολής του Καλλικρατικού Δήμου, το 2010, αλλά συνολικά των τελευταίων 50 χρόνων σε όλη την περιοχή.

Τα 120 εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί στον Δήμο Ωρωπού την τελευταία τετραετία είναι η αρχή για να καλύψει ο τόπος το χαμένο έδαφος πολλών δεκαετιών. Από τη συνένωση των Δήμων Αυλώνος, Καλάμου, Ωρωπίων και τις πρώην κοινότητες Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Μαρκοπούλου, Πολυδενδρίου και Συκαμίνου προέκυψε ο Δήμος Ωρωπού.

Όταν στο νοτιοδυτικό μέτωπο χτίζονται ουρανοξύστες, όταν για τους περισσότερους αστικούς δήμους η ύδρευση, ο οδοφωτισμός, η αποχέτευση και οι αστικές συγκοινωνίες είναι κεκτημένα ετών, στο βορειοανατολικό άκρο, με τον απέραντο φυσικό πλούτο, τις τεράστιες αγροτοδασικές εκτάσεις, δίνεται μια τεράστια μάχη για να κατακτηθούν και να μπει ο δήμος σε τροχιά ανάπτυξης αλλά και δημιουργίας νέων υποδομών.

Η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού, η καθιέρωση της αστικής συγκοινωνίας, οι αναπλάσεις και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου και η προστασία – ανάδειξη του περιβάλλοντος είναι οι τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθούμε την επόμενη τετραετία.

Το 2019, όταν αναλάβαμε, οι υποδομές ήταν διαλυμένες και ο δήμος έκανε restart, ξεκινώντας από το μηδέν. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε από το μείον 15 εκατ. ευρώ…

Τόσο ήταν το χρέος που παραλάβαμε, το οποίο, με τη βοήθεια και της κυβέρνησης, καταφέραμε να τακτοποιήσουμε και πλέον να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, από το νοικοκύρεμα αλλά και την εξοικονόμηση πόρων μέσα από το πρόγραμμα εξυγίανσης στην ύδρευση και στην ενέργεια.

Οι δύο μεγάλες αναπλάσεις, των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού και του παραλιακού μετώπου Σκάλας Ωρωπού – Νέων Παλατίων, αναμένεται να αλλάξουν όλη τη φυσιογνωμία της περιοχής και να της δώσουν ένα νέο, σύγχρονο πρόσωπο, με τουριστικό προφίλ, διατηρώντας τα βασικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά.

Μόνο η ανάπλαση των Παλαιών Φυλακών αναμένεται να ανακαινίσει τα πέντε παλαιά κτίρια και να τα μετατρέψει σε χώρο δομών ιστορίας και πολιτισμού, ενώ θα δημιουργηθεί το πρώτο υπαίθριο θέατρο στον δήμο, χωρητικότητας 1.007 θέσεων, με θέα τη θάλασσα του Νότιου Ευβοϊκού. Υπενθυμίζεται πως οι Φυλακές Ωρωπού ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον τόπο και επί της παρούσας θητείας παραχωρήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον τόπο και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το έργο των Παλαιών Φυλακών και η δημιουργία του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Καλάμου φέρνουν σε προτεραιότητα την αντίληψη της Δημοτικής Αρχής για τον πολιτισμό.

Η ανάπλαση της ζώνης λιμένος Σκάλας Ωρωπού – Νέων Παλατίων, τα νέα πάρκινγκ, η πιο εύκολη οδική πρόσβαση, ο ενιαίος, ασφαλέστερος και μεγαλύτερος χώρος για τους πεζούς και τους ποδηλάτες θα αλλάξουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας του δήμου.

Θα δημιουργηθούν νέοι χώροι, θα υπάρχει ασφαλέστερη πρόσβαση προς την παραλία Μαρκοπούλου, ενώ με το μεγάλο έργο της ανάπλασης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, από τους Αγίους Αποστόλους Καλάμου μέχρι τα Πηγαδάκια Χαλκουτσίου, αλλά και τον δρόμο που θα ενώνει τον Ωρωπό με τον Μαραθώνα θα αλλάξει όλη η φυσιογνωμία του δήμου.

Η τεράστια επένδυση των 17 εκατ. ευρώ στην ύδρευση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τηλεμετρία, νέα αντλιοστάσια, αντικατάσταση του παλιού δικτύου και αξιοποίηση τριών πηγών στο δάσος της Μαυροσουβάλας, ιδιοκτησίας του δήμου. Αυτές πρόσφεραν ποιοτικό και δωρεάν νερό, εξοικονομώντας χρήματα που πληρώνονταν στην ΕΥΔΑΠ.

Με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, την επανίδρυση της υπηρεσίας καθαριότητας, την ενίσχυση του στόλου της με νέα απορριμματοφόρα, τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) εξοικονομούνται τεράστια ποσά, που αναμένεται να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανακαίνιση 40 γηπέδων, 5 x 5, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις σε όλες τις δημοτικές ενότητες, την ολική ανακαίνιση των γηπέδων ποδοσφαίρου του Αυλώνα, της Μαλακάσας, των Νέων Παλατίων και της Σκάλας Ωρωπού, έχουν φέρει τον δήμο σε θέση… πρωταθλητισμού.

Ο Δήμος Ωρωπού απέσπασε τιμητικές διακρίσεις για την κοινωνική του πολιτική, και μάλιστα μέσα στην πανδημία. Είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα που λειτουργεί δημοτικό ασθενοφόρο, ενώ ετοιμάζεται να προμηθευτεί και δεύτερο εντός του 2023.

Καταγράφει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των αδέσποτων, με πανελλαδική πρωτιά στις υιοθεσίες (πάνω από 730), 1.400 στειρώσεις και ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών.

Όταν εκλεχθήκαμε, υποσχεθήκαμε πως θα αλλάξουμε μαζί τον τόπο. Στόχος μας ήταν να αλλάξουμε τον Δήμο Ωρωπού. Να τον κάνουμε έναν τόπο στον οποίο θα αξίζει να ζήσουν τα παιδιά μας και οι νέοι που θα τον επιλέξουν για προορισμό της οικογένειάς τους. Αυτόν τον δρόμο τον περπατάμε μαζί με όλες τις θετικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες που ζουν σε κάθε γωνιά αυτού του ευλογημένου τόπου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: otavoice.gr


Σχολιάστε εδώ