Χρ. Ηλιάδης στο “Π”: Για μια ουσιαστική και ασφαλή συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων στις πόλεις μας

Χρ. Ηλιάδης στο “Π”: Για μια ουσιαστική και ασφαλή συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων στις πόλεις μας

Του
ΧΡΗΣΤΟΥ Π. ΗΛΙΑΔΗ
Υποψήφιου Δημάρχου Αχαρνών


Το θέμα των αδέσποτων ζωών συντροφιάς αποτελεί πρόβλημα πολιτισμικό, αφού η αντιμετώπιση κάθε ζωντανού οργανισμού είναι θέμα παιδείας και κοινωνικής ηθικής, είναι πρόβλημα κοινωνικό και τέλος πρόβλημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς αυτά αποτελούν εστίες παρασιτικών και λοιμωδών νοσημάτων. Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι είναι θέμα μείζονος σημασίας και η αντιμετώπισή του δεν αφήνει περιθώριο αναβολής.

Η ανάγκη παράλληλα για προστασία, έλεγχο και διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο αριθμός των αδέσποτων ζώων έχει πολλαπλασιαστεί σε σύγκριση με παλαιότερα, κυρίως εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που χρήζει ουσιαστικής επίλυσης, καθώς καθημερινά δημότες και στελέχη της Αυτοδιοίκησης καλούνται να περιθάλψουν αδέσποτα, νεαρά ή μεγαλύτερης ηλικίας, ζώα.

Οι υποχρεώσεις των δήμων και οι δεσμεύσεις της παράταξης «Αχαρνές για Όλους»
Οι υποχρεώσεις των δήμων απορρέουν από το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί πρόσφατα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και καθορίζονται από τον ν. 4830/2021 (προηγούμενοι ν. 4039/2012, 4235/2014). Επιγραμματικά, αφορούν τη σύνταξη επιχειρησιακού προγράμματος για τα ζώα συντροφιάς, τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία για καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με τη φιλοξενία, τον εμβολιασμό, τη στείρωση και τη σήμανση αδέσποτων ζώων αλλά και τη μέριμνα για την υιοθεσία τους, την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ανάληψη δράσεων για την προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Ως παράταξη, θεωρούμε τη φιλοζωική πολιτική ύψιστης προτεραιότητας, σηματοδοτώντας την ως τον έκτο πυλώνα δράσης του δημοτικού προγράμματός μας για την πενταετία 2024 – 2029. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε σχεδιάσει το πρόγραμμα «Άργος Αχαρνών», που θα υλοποιήσουμε ως Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε:

– κέντρο περίθαλψης,
– πρότυπο ιατρείο αδέσποτων, που θα λειτουργεί 24/7,
– καταφύγιο ζώων συντροφιάς – κέντρο αιμοδοσίας.

Παράλληλα, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε δύο πάρκα για δεσποζόμενα ζώα, πλατφόρμα υιοθεσίας με κίνητρο (μείωση 10% δημοτικών τελών σε όποιους υιοθετούν), πρόγραμμα περισυλλογής, καταγραφής, σήμανσης και ελέγχου υγείας αδέσποτων, δράσεις ενημέρωσης των δημοτών μας και θέσπιση βραβείων στη σχολική κοινότητα.

Η ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού και προστασίας των κατοικίδιων και κυρίως η ευαισθητοποίησή του απέναντι σε αυτά, που θα οδηγήσει στη μείωση της κακομεταχείρισης και εγκατάλειψης των ζώων, είναι ίσως το σημαντικότερο όπλο καταπολέμησης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ