Παναγιώτης Ροϊλός: Όραμά μου να καταστούν οι Δελφοί ομφαλός του διεθνούς στοχασμού

Παναγιώτης Ροϊλός: Όραμά μου να καταστούν οι Δελφοί ομφαλός του διεθνούς στοχασμού

[Εξομολογήσεις]

«Ήταν παλαιό μου όραμα να καταστούν οι Δελφοί, και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ‘‘ομφαλός’’ του σύγχρονου διεθνούς στοχασμού. Έχω την αίσθηση ότι δυστυχώς στη χώρα αυτή, όπου καυχόμαστε ότι στην αρχαιότητα καλλιεργήθηκε η φιλοσοφία, η φιλοσοφική και κριτική/θεωρητική σκέψη έχει σχεδόν ολοκληρωτικά αποσυνδεθεί από την έννοια και την πραγματικότητα του πολιτισμού.

Φρονώ ότι, απεναντίας, ο φιλοσοφικός και κριτικός στοχασμός, εν γένει, συνιστά θεμελιώδες στοιχείο όχι μόνο του πολιτισμού, αλλά, πολύ συχνά, και του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Κοσμοϊστορικές αλλαγές, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές εξελίξεις, πολιτιστικές επαναστάσεις στους 2,5 περίπου τελευταίους αιώνες θα ήταν αδιανόητες αν δεν βασίζονταν σε, ή δεν υποστηρίζονταν από αντίστοιχα κινήματα προϊόντα του φιλοσοφικού και κριτικού στοχασμού.

Σας θυμίζω τον Διαφωτισμό, τον Μαρξισμό, τον Νίτσε, τον Φρόιντ, τους υπασρξιστές, τους δομιστές και μεταδομιστές στοχαστές, τους θεωρητικούς στους χώρους του φεμινισμού, των σπουδών φύλου, του λεγόμενου new materialism και των σπουδών περιβάλλοντος».

Υπογραφή: Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής του Χάρβαρντ και Πρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ