Εργασιακός μεσαίωνας! – Νομοσχέδιο στα μέτρα των επιχειρήσεων προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Εργασιακός μεσαίωνας! – Νομοσχέδιο στα μέτρα των επιχειρήσεων προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Στην περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στη χώρα μας οδηγεί το νομοσχέδιο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών. Εξ ου και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της χαρακτηρίζει υπερβολικές και αναίτιες τις αντιδράσεις και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση και στην εφαρμογή του σχετικού νομοσχεδίου.

Αντικείμενο σκληρής διαμάχης, σε πολιτικό αλλά και συνδικαλιστικό επίπεδο, αναμένεται να αποτελέσει η πρόβλεψη ότι ένας εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται με πλήρες ωράριο (οκτώ ώρες) σε δύο διαδοχικούς εργοδότες. Ήτοι, 16 ώρες εργασίας το 24ωρο!

Ακόμη και αν αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργαζομένου, ως μέτρο κρίνεται βάρβαρο και εξουθενωτικό. Σε μια περίοδο όπου χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με τις αποδοχές τους από μία εργασία, πολλοί μπορεί να μπουν στη διαδικασία εύρεσης δεύτερης δουλειάς με πλήρες ωράριο. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο.

Το δεύτερο σημείο αιχμής είναι η πρόβλεψη για «δόκιμο εργαζόμενο». Επί της ουσίας, σημαίνει ότι ένας εργοδότης, μια επιχείρηση θα μπορεί να προσλαμβάνει έναν εργαζόμενο και σε διάστημα το πολύ έξι μηνών να τον απολύει χωρίς να του δίνει αποζημίωση. Αυτό κατά την εκτίμηση συνδικαλιστικών φορέων μπορεί να ανοίξει τον… ασκό του Αιόλου. Ώστε, βάσει σχεδίου, οι επιχειρήσεις, εποχικού κυρίως χαρακτήρα, να προσλαμβάνουν εργαζομένους και πριν λήξει το εξάμηνο να τους απολύουν και να γλιτώνουν την αποζημίωση.

Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι το σχετικό νομοσχέδιο να φτάσει στη Βουλή και να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ