Τι να προσέχουν το καλοκαίρι οι ασθενείς με οστεοπόρωση

Τι να προσέχουν το καλοκαίρι οι ασθενείς με οστεοπόρωση

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να παρουσιάσουν τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους για τον οστεοπορωτικό ασθενή. Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» μάς δίνει τις παρακάτω συμβουλές:

Το καλοκαίρι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για σύνθεση της βιταμίνης D. Όπως γνωρίζουμε, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αρκεί λίγη έκθεση στον ήλιο ώστε να συνθέσει ο οργανισμός αυτή την πολύτιμη βιταμίνη. Αρκούν δεκαπέντε λεπτά έκθεσης στον ήλιο των χεριών και του προσώπου. Μπορείτε να αποφύγετε τις ώρες υψηλού κινδύνου (11:00 – 16:00), αφού η βιταμίνη συντίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση αντιηλιακού δρα ανασταλτικά στη σύνθεση της βιταμίνης D.

Εκμεταλλευθείτε τον καλό καιρό και ξεκινήστε συστηματικά το περπάτημα. Η συστηματική βάδιση, εκτός του ότι είναι η πιο ανέξοδη και εύκολη άσκηση, βελτιώνει αισθητά τη φυσική μας κατάσταση, ενισχύει τη μυϊκή μας ενδυνάμωση, αυξάνει την αντοχή και την ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει και τη στάση του σώματός μας.

Συνιστάται, όμως, μεγάλη προσοχή στο καλοκαιρινό περιβάλλον, γιατί τα περιστατικά πτώσεων αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό. Να φοράτε ίσια παπούτσια και να αποφεύγετε τα υγρά δάπεδα, καθώς και τις ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας (μεσημέρι), γιατί υπάρχει περίπτωση να ζαλιστείτε και να πέσετε, και να επιδιώκετε να έχετε μαζί σας κάποιον που θα μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση πτώσης ή αστάθειας.

Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά, από τη μεγάλη ποικιλία που έχουμε το καλοκαίρι, καθώς η αυξημένη κατανάλωσή τους ελαττώνει την οστική απώλεια σε ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες (συνιστώμενη ποσότητα ημερησίως: 5 μερίδες).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ