Πακιστάν: Όχλος πυρπολεί χριστιανικές εκκλησίες και στρατιώτες φρουρούν Πακιστανούς χριστιανούς

Πακιστάν: Όχλος πυρπολεί χριστιανικές εκκλησίες και στρατιώτες φρουρούν Πακιστανούς χριστιανούς

Παραστρατιωτικά στρατεύματα απέκλεισαν έναν χριστιανικό οικισμό στο ανατολικό Πακιστάν, όπου ένας μουσουλμανικός όχλος βανδάλισε και πυρπόλησε πολλές εκκλησίες και δεκάδες σπίτια, αφού δύο άνδρες που ζούσαν εκεί κατηγορήθηκαν για βεβήλωση του Κορανίου, δήλωσαν την Πέμπτη η αστυνομία και οι μάρτυρες.

Η επίθεση έλαβε χώρα στην Jaranwala στη βιομηχανική περιοχή του Faisalabad την Τετάρτη, αναφέρει το Reuters και συνεχίστηκε για περισσότερες από 10 ώρες χωρίς καμία επέμβαση της αστυνομίας που βρέθηκε στο σημείο, δήλωσαν κάτοικοι και ηγέτες της κοινότητας. Η αστυνομία αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποτρέψει μια ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Η οργάνωση δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις πακιστανικές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των μειονοτήτων.

«Οι άγριες επιθέσεις του όχλου είναι απλώς η τελευταία εκδήλωση της απειλής βίας που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε στο Πακιστάν μετά από κατηγορία βλασφημίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 ύποπτους ταραχοποιούς, ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι έχει διαταχθεί έρευνα για το περιστατικό.

Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν και παρόλο που κανείς δεν έχει εκτελεστεί ποτέ γι’ αυτήν, πολλοί κατηγορούμενοι έχουν λιντσαριστεί από αγανακτισμένα πλήθη. Ένας πρώην κυβερνήτης της επαρχίας και ένας υπουργός μειονοτήτων πυροβολήθηκαν εξαιτίας κατηγοριών για βλασφημία.

Οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι οι κατηγορίες για βλασφημία χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς. Εκατοντάδες άνθρωποι μαραζώνουν στη φυλακή αφού κατηγορήθηκαν για το έγκλημα, επειδή οι δικαστές συχνά αναβάλουν τις δίκες, φοβούμενοι τιμωρία εάν θεωρηθούν πολύ επιεικείς, σύμφωνα με τις οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησύχησαν βαθύτατα ότι οι εκκλησίες και τα σπίτια έγιναν στόχος», δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.

Πηγή και φωτο:Reuters/People watch as smoke rises from a church building in Jaranwala, Pakistan August 16, 2023 in this screengrab obtained from a video by REUTERS TV via REUTERS

Σχολιάστε εδώ