Οι προτάσεις του Ολυμπιακού για την αντιμετώπιση της βίας

Οι προτάσεις του Ολυμπιακού για την αντιμετώπιση της βίας

Ένα συνολικό «πακέτο» προτάσεων αναφορικά με το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και μια σειρά από προτάσεις κατέθεσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού , Βαγγέλης Μαρινάκης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, στη σημερινή (16/08) σύσκεψη που έγινε παρουσία και των Γιάννη Αλαφούζου, Δημήτρη Μελισσανίδη και Αρτούρ Νταβιντιάν.

Αναλυτικά, το πλαίσιο των θέσεων του «ερυθρόλευκων» έχει ως εξής:

«ΒΙΑ και ποδόσφαιρο

* Τα ζητήματα βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς στο ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρα κοινωνικό φαινόμενο.

* Ενώ υπάρχει εξοντωτικό τιμωρητικό πλαίσιο για τις ομάδες (ΠΑΕ) που πληρώνουν εκατομμύρια πρόστιμα, οι παραβάτες δεν συλλαμβάνονται και δεν έχουν καμμιά κύρωση.

* Είναι δουλειά της Πολιτείας να ελέγχει αν αυτός που μπαίνει στο γήπεδο οπλοφορεί και όχι των ομάδων. Μέχρι σήμερα δε γίνεται ο παραμικρός έλεγχος ειδικά στις εξέδρες των φανατικών φιλάθλων.

* Επίσης είναι δουλειά και υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόζει το νόμο και να σταματήσει τις συμμορίες που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο και ανθρώπους παραβατικούς που δεν έχουν καμμιά δουλειά να βρίσκονται στα γήπεδα μας.

* Ένας σημαντικός λόγος που υπάρχει η βία στα γήπεδα είναι η αίσθηση ότι υπάρχει οργανωμένη αδικία από τους θεσμούς γι αυτό πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές αν θέλουμε να πάμε μπροστά.

* Πρέπει να καταλάβετε ότι ακόμα και το φετινό Πρωτάθλημα που αρχίζει σε λίγες μέρες αρχίζει μέσα σε μια σκιά από το Σκάνδαλο Στοιχηματισμού που έχει ξεσπάσει και από την έρευνα της Ιντερπόλ που ελπίζουμε ότι θα φτάσει μέχρι το τέρμα και θα πληρώσουν οι εμπλεκόμενοι, οι ένοχοι!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
1. Δημιουργία Ειδικής Μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό.

2. Αυστηροποίηση του Νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για άσκηση βίας σε αθλητικό χώρο.

3. Πλαίσιο ελέγχων στα γήπεδα από την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μην εισέρχονται χιλιάδες φίλαθλοι χωρίς κανέναν έλεγχο εντός των γηπέδων.

Μη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης από την ΕΠΟ:
* Η Ολιστική Μελέτη για το Ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν μια προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί η ΕΠΟ και να λειτουργήσει με βάση τη νομιμότητα. Όμως η Ολιστική Μελέτη δεν εφαρμόστηκε στην ουσία της.

* Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ προβλέπεται από την ΟΜ ότι θα είναι η Επιτροπή που θα έχει αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως όπως συγκροτήθηκε η συγκεκριμένη επιτροπή από την ΕΠΟ ορίζει ως… μειοψηφία τους εκπροσώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αποφασίζει για όλα μας τα ζητήματα το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.


* Καμία θεσμική αναδιοργάνωση δεν έγινε. Αντίθετα, τοποθετήθηκε ένας CEO χωρίς κανένα διεθνή διαγωνισμό και ένας δοτός Πρόεδρος που παρακολουθεί σαν μαριονέτα ή μηχανορραφεί.

* Δεν ετοιμάστηκε κανένα πλάνο για την Εθνική Ομάδα και το προπονητικό της κέντρο όπως σαφέστατα προέβλεψε η Ολιστική Μελέτη. Αντίθετα, αδιαφανώς, οι ελεγχόμενοι, ορίζουν ως έδρα της Εθνικής το γήπεδο της ΑΕΚ, προπονητικό αντί μισθώματος το γήπεδο της ΑΕΚ.

* Ταυτόχρονα οι δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να έχει η ΕΠΟ στα χέρια της δυο προτάσεις για το προπονητικό κέντρο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις FIFA/UEFA.Η μια στο Ελληνικό, από τη Lamda, που θέλει το προπονητικό στο πιο σύγχρονο και μεγάλο πάρκο της Ευρώπης με κόστος κοντά στα 20.000.000 και παράδοση εντός του 2024 όμως η ΕΠΟ προτιμά τη λύση στο Μαρκόπουλο, σε περιβάλλον… Ιπποδρόμου, όπου η ΕΠΟ θα πληρώσει 28 εκατομμύρια και η παράδοση θα γίνει μετά από χρόνια. Και όλα αυτά γιατί πρόκειται για έκταση συγκεκριμένων συμφερόντων.

* Το εκλεκτορικό σώμα συνεχίζει να είναι ένα σύνολο ανθρώπων με απόλυτη εξάρτηση και είναι απαράδεκτο το 2023 να μην είναι περισσότεροι αυτοί που ψηφίζουν στις Εκλογές της Ομοσπονδίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
1. Πρόεδρος της ΕΠΟ κοινής αποδοχής και ομάδα Ειδικών από UEFA και FIFA που θα εφαρμόσουν την Ολιστική Μελέτη με συνέπεια και με την ύπαρξη κανονισμών λειτουργίας για όλες τις σχετικές επιτροπές. Αναδιοργάνωση σε επίπεδο Πειθαρχικών, Εθνικών Ομάδων, Υπηρεσιών της ΕΠΟ.

2. Να ψηφίζουν στις εκλογές της Ομοσπονδίας όλα τα Σωματεία που είναι νόμιμα και συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο.

3. Άμεση αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ώστε το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο να έχει την Πλειοψηφία στην Επιτροπή.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΗΝ SL+ξένοι διαιτητές στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

* Όπως γνωρίζετε ήδη προβλέπεται σε νόμο της Πολιτείας η λειτουργία επαγγελματικής Διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Προτείναμε ήδη στην ΕΠΟ την ίδρυση της GRO (Greek Referee Organisation) στην οποία η ΕΠΟ θα είναι μέτοχος με 20%, όμως η ΕΠΟ δεν επιθυμεί να διοικεί το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο τη διαιτησία; Για ποιο λόγο; Και οικονομία θα κάνει και δεν θα την κατηγορεί κανείς για διαπλοκή.

* Κάποιοι θεωρούν ότι κάποιες ομάδες έχουν πρόβλημα με την παρουσία του κυρίου Clattenburg που οι FIFA/UEFA είχαν προτείνει για το Ελληνικό Ζήτημα. Δε με ενδιαφέρει αν είναι ο συγκεκριμένος. Ας μας δώσουν κάποιον άλλον. Να μην ξέρουμε ποιος είναι ακόμα καλύτερα. Αλλά τα πράγματα θα γίνονται επαγγελματικά και χωρίς εμπλοκή τοπικών Ενώσεων που θα κάνουν τον ατζέντη του κάθε διαιτητή.
* Παρατηρώ επίσης ότι η ΕΠΟ δείχνει σπουδή στο να σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια. Αν γίνει αυτό, τα επίπεδα αμφισβήτησης θα εκτιναχθούν και πάλι στα ύψη. Θα πρέπει από τη συνάντηση αυτή να προκύψει εκ νέου η δέσμευση της UEFA για την παρουσία ξένων διαιτητών στους αγώνες των ελληνικών διοργανώσεων. Αν σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές στην Ελλάδα, τότε η σημερινή σύσκεψη που συγκαλέστηκε με αφορμή τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν πρόσφατα, θα πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ
1. Άμεση εφαρμογή της απόφασης της Super League για να λειτουργήσει την GRO με συμμέτοχο την ΕΠΟ. Ήδη υπάρχει έτοιμο πλάνο και προετοιμασία ενός έτους από την Super League.

2. Ξένους διαιτητές και Διαιτητές VAR σε όλα τα ντέρμπι του Ελληνικού Πρωταθλήματος που θα επιλέγονται από τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA σε απευθείας συζητήσεις με τις Ομοσπονδίες τους και χωρίς την εμπλοκή της ΕΠΟ. Κριτήριο πρέπει να είναι να είναι οι διαιτητές αυτοί (και οι διαιτητές VAR της ομάδας τους) από τη λίστα Elite διαιτητών ή την Α’ Κατηγορία ή διαιτητές που διαιτητεύουν στην Α’ κατηγορία των δέκα κορυφαίων Πρωταθλημάτων με βάση την κατάταξη της UEFA. Θα πρέπει η UEFA να καταλάβει ότι στο κομμάτι της Διαιτησίας η ΕΠΟ είναι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος, και δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης».

typologies.gr


Σχολιάστε εδώ