Νέα δεδομένα στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Δ. Λιντζέρη

Νέα δεδομένα στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Δ. Λιντζέρη

–Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση 50 μέρες πριν από τις εκλογές

Η διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής από τον Γιώργο Ιωακειμίδη και η ταυτόχρονη αποχώρησή του από τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, τη διοίκηση του οποίου είχε εδώ και πολλά χρόνια, δημιούργησε νέα δεδομένα και δρομολόγησε εξελίξεις στον μεγαλύτερο μετά τον Πειραιά δήμο της περιφερειακής μας ενότητας.

Οι υποψηφιότητες διαδέχονται η μία την άλλη, οι συνδυασμοί συμπληρώνονται, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι αλλάζουν παρατάξεις και γενικά υπάρχουν έντονες προεκλογικές ζυμώσεις, οι οποίες όμως είναι απόλυτα φυσιολογικές και αναμενόμενες μετά το κενό που δημιούργησε η αποχώρηση Ιωακειμίδη.

Οι διαπιστώσεις που μπορούν να γίνουν από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι οι εξής.
1. Οι σημαντικότερες προεκλογικές κινήσεις που γίνονται έχουν σημείο αναφοράς τον συνδυασμό του Γιώργου Ιωακειμίδη. Δηλαδή, οι περισσότεροι συνδυασμοί που έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν τον δήμο έχουν πάρει στελέχη από τον συγκεκριμένο συνδυασμό, με αποτέλεσμα να τον έχουν… λεηλατήσει στην κυριολεξία. Αυτό όμως ήταν περίπου αναπόφευκτο, δεδομένου ότι ο Ιωακειμίδης, αν και είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, με άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Τώρα ο καθένας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο συνδετικός κρίκος που λεγόταν Ιωακειμίδης, θα επιστρέψει στην κομματική του βάση. Ήδη κάτι τέτοιο γίνεται και έχει ως αποτέλεσμα ο συνδυασμός του πρώην δημάρχου και νυν υποψήφιου περιφερειάρχη να φυλλοροεί και να έχει μείνει με έναν ηγετικό πυρήνα που πρόσκειται στη ΝΔ, όπως άλλωστε και ο επικεφαλής του, ο κ. Μαραγκάκης.

Ουσιαστικά, έχουμε έναν συνδυασμό που άλλαξε πολιτική ταυτότητα και που κανένας σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα λειτουργήσει συσπειρωτικά με άλλον αρχηγό και με τον βασικό πολιτικό φορέα που τον στήριζε όλα αυτά τα χρόνια να συμπλέει σε κοινό ψηφοδέλτιο με το ΚΚΕ, δηλαδή να τον εγκαταλείπει. Όχι πως αυτό είναι κατ’ ανάγκην αρνητικό, αλλά σίγουρα κάτι λέει. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο συνδυασμός αυτός πηγαίνει σημαντικά εξασθενημένος στις εκλογές και χωρίς κανένα από τα στηρίγματα που είχε στο παρελθόν.

2. Στο περιβάλλον που διαμορφώνεται και εκμεταλλευόμενος το κενό που καταγράφεται σε πολιτικά στελέχη, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και έμπειρος πολιτικός Δημήτρης Λιντζέρης έσπευσε από τους πρώτους να δηλώσει παρών, βασιζόμενος στη γενικότερη αποδοχή που έχει στην τοπική κοινωνία ως γιατρός αλλά και στο γεγονός ότι χρωστάει κάτι στη γειτονιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η προσήλωσή του στην κοινωνία και τη δημοκρατία, η αγάπη του για τον άνθρωπο και το ξεκάθαρο όραμα που έχει για τη Νίκαια και τον Ρέντη τον έκαναν γρήγορα να ξεχωρίσει στην κούρσα για τις εκλογές. Όσο, δε, περνάει ο καιρός, διευρύνεται η αποδοχή του και το ψηφοδέλτιο που συγκροτεί εμπλουτίζεται και ισχυροποιείται. Αν και υπάρχουν ακόμα δύο υποψήφιοι από τον ίδιο κομματικό χώρο, ο Λιντζέρης είναι πολύ πιο μπροστά τους και θα τολμούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται μια… ανάσα από τον δεύτερο γύρο.

Μαζί του μέχρι στιγμής έχουν ταχθεί ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χριστόπουλος, δύο ακόμα αντιδήμαρχοι, που θα ανακοινωθούν σύντομα, πολλοί επώνυμοι Νικαιώτες, όπως ο γιατρός Ευγένιος Νικητίδης, που ήδη είναι κοινοτικός σύμβουλος Νίκαιας με τον συνδυασμό του δημάρχου, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Χάνδακας, ο πλοίαρχος ΕΝ και επιχειρηματίας Φάνης Ζελεπός, νέοι που θέλουν και έχουν όρεξη να κάνουν πράγματα για την πόλη και πολλοί άλλοι. Φαίνεται δηλαδή πως του… βγαίνει του Λιντζέρη η κίνηση που έκανε γιατί βρήκε απήχηση και από πλευρές που ίσως δεν το περίμενε.

3. Η πανσπερμία σχηματισμών και υποψηφίων ευνοεί εκείνους που έχουν πολιτικό παρελθόν, γιατί αποτελούν σταθερές αξίες για τον δήμο και σημεία αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες. Κατά συνέπεια, όσοι έ­χουν… βαρύ όνομα έχουν πλεονέκτημα, ενώ όσοι επενδύουν σε κομματική στήριξή δεν… περπατάνε. Σίγουρα, κάθε υποψήφιος έχει κομματικές καταβολές, ωστόσο, όποιος μπορέσει να τις ξεπεράσει και καταφέρει να εμπνεύσει άτομα και από άλλους χώρους, ώστε να στηρίξουν το όραμά του για τον κάθε δήμο, κάτω από έναν υπερβατικό και πραγματικά ανεξάρτητο συνδυασμό, θα έχει το πάνω χέρι. Αυτός ο γενικός κανόνας βρίσκει τέλεια εφαρμογή σήμερα στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, καθώς η ΤΑ βρίσκεται… σε επανεκκίνηση. Η παντοκρατορία Ιωακειμίδη τα τελευταία 20 χρόνια είχε σε ύπνωση όλα αυτά που σηματοδοτούν τους τοπικούς εκλογικούς αγώνες και, κατά συνέπεια, τώρα που… το ηφαίστειο ξυπνά επαναπροσδιορίζονται τα πάντα.

4. Με βάση το κλίμα που υπάρχει μέχρι τώρα, τρεις συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την είσοδο στον δεύτερο γύρο, μιας και η εκλογή από την πρώτη Κυριακή αποκλείεται. Ο ένας είναι του Μαραγκάκη, ο άλλος του Λιντζέρη και ο τρίτος του Κατηφέ, που εκπροσωπεί το ΚΚΕ και συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από αυτούς είναι δύο συνδυασμοί με καταβολές από το ΠΑΣΟΚ, των Τούντα και Τερζή κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τροποποιηθεί η πολιτική τοποθέτηση των πολιτών και υπερτερούν εκείνοι που ανήκουν στο Κέντρο και την Αριστερά, ασχέτως με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, που έδειξε μια εμφανή στροφή προς την Κεντροδεξιά. Άλλωστε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν καμιά σχέση με τις εθνικές. Άλλο είναι το διακύβευμα στις μεν και άλλο στις δε. Κατά συνέπεια, όποιος αρχίσει τους υπολογισμούς με βάση την πολιτική χροιά της περιοχής δεν έχει τύχη.

Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εκλογές για τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη είναι υπόθεση τριών συνδυασμών.

Με δεδομένο, όμως, ότι οι δύο προϋπήρχαν, άρα έχουν καταγεγραμμένες δυνάμεις, η είσοδος του τρίτου, του Λιντζέρη, που με το… καλημέρα σπάει τη δυάδα και διεκδικεί με αξιώσεις τον δήμο, δείχνει ότι έχει ιδιαίτερη δυναμική και πολλή ενέργεια. Ενδεχομένως να πείθει τον κόσμο πως μπορεί να υπηρετήσει ένα νέο μοντέλο δημάρχου, που είναι εμφανές ότι λείπει, και αυτό να τον βάζει στη θέση του οδηγού.

Σίγουρα πάμε σε ένα ντέρμπι, που όμως αρχίζει να αποκτά ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά. Για να δούμε…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ