Απαγορευτικές οι τιμές των εισιτηρίων, χαντάκωσαν τον εσωτερικό τουρισμό
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Ακούγαμε και διαβάζαμε από το Πάσχα και μετά για την… τουριστική άνοιξη που θα είχαμε φέτος το καλοκαίρι και όλοι περίμεναν ότι, επιτέλους, μετά από Μνημόνια και κορονοϊούς, θα είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε κάποιες μέρες διακοπών.
Φτάσαμε όμως στον Δεκαπενταύγουστο, στο φόρτε του καλοκαιριού, και η διαπίστωση, ή μάλλον η πραγματικότητα, είναι πως οι διακοπές στην Ελλάδα είναι προνόμιο των ξένων. Ο Έλληνας, ο οποίος εδώ και τόσα χρόνια συντηρούσε τον εσωτερικό τουρισμό, γέμιζε τις ταβέρνες και τα καταλύματα στα νησιά, φέτος είναι… ανεπιθύμητος. Όχι φυσικά από τους ντόπιους πληθυσμούς και τους επιχειρηματίες, το αντίθετο θα λέγαμε, αλλά από εκείνους που έχουν… τα κλειδιά της μετάβασης και της επιστροφής από κάθε προορισμό.
Έτσι, πολλοί Έλληνες δεν πήγαν καθόλου διακοπές, άλλοι πήγαν στο εξωτερικό, αφού βρήκαν πολύ ελκυστικά ταξιδιωτικά πακέτα, ενώ οι περισσότεροι πήγαν μεν σε προορισμούς εντός της χώρας, αλλά έκοψαν στο μισό τον χρόνο των διακοπών τους, για να μπορέσουν να πληρώσουν τα εισιτήρια.
Για τα πλοία έχουν γραφτεί πάρα πολλά και περιττεύει κάθε επανάληψη. Ορισμένοι νησιά, όπως η Σάμος, η Ρόδο, η Κρήτη κ.ά., είναι… απλησίαστα από πλευράς ναύλων. Όταν ένα ζευγάρι με ΙΧ θέλει 600 ευρώ για να πάει και να ’ρθει, συν ό,τι ξοδέψει μέσα στο πλοίο, δεν αποφασίζει να πάει πουθενά. Βολεύεται με ένα – δύο διήμερα στον Σαρωνικό ή στις κοντινές Κυκλάδες (Τζια, Άνδρο, Κύθνο κ.λπ.) και… καθαρίζει. Ούτε που το σκέφτεται για πιο πέρα, αν είναι να δώσει ένα μηνιάτικο σχεδόν μόνο για τα ναύλα.
Αλλά και τα αεροπορικά εισιτήρια δεν… πάνε πίσω. Το κόστος των αεροπορικών για Μυτιλήνη είναι στα 270 ευρώ, για τη Σάμο φτάνει πάνω από 420 ευρώ και για Ρόδο γύρω στα 800 ευρώ… Πιο προσιτό είναι το… Ντουμπάι, με το κόστος για το πήγαιν’ έλα να φτάνει μόλις στα 140 ευρώ.
Γι’ αυτό τα ξενοδοχεία δούλεψαν φέτος μόνο με ξένους τουρίστες και δεν είχαν τα έσοδα που ανέμεναν. Γιατί ο ξένος έχει προπληρώσει τα πάντα στο ταξιδιωτικό γραφείο. Στην Ελλάδα δεν χαλάει τίποτα. Αντίθετα, ο Έλληνας και θα φάει καλά και θα πιει και θα ξοδέψει. Αν του περισσεύουν βέβαια. Γιατί, αν τα… φάει όλα στα εισιτήρια, τι θα του μείνει; Γι’ αυτό λέμε ότι τα ακριβά εισιτήρια… χαντάκωσαν τον εσωτερικό τουρισμό, τον οποίο επιζητούν οι τοπικοί επιχειρηματίες και φέτος δεν τον είδαν… Γιατί μία εβδομάδα τον Δεκαπενταύγουστο δεν είναι σεζόν. Ούτε σταγόνα στον ωκεανό δεν είναι…
Αν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος, η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός, θα αρχίσει σταδιακά να καταρρέει. Και όταν πάρει τον κατήφορο, άντε μετά να τον σταματήσεις…
Ο πιο σοβαρός κίνδυνος, όμως, είναι το δέλεαρ των γειτονικών προορισμών. Η Βουλγαρία έχει κάνει τρομακτικές προσφορές και, αν είχε καλή θάλασσα, θα ήταν άκρως ανταγωνιστική. Η χώρα που αναδεικνύει τελευταία το τουριστικό προϊόν της και σε λίγο θα είναι πραγματική απειλή για τον δικό μας τουρισμό είναι η Αλβανία, καθώς έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά στους Αγίους Σαράντα, που είναι περιοχή που μοιάζει με τα ελληνικά παράλια στο Ιόνιο, αφού είναι η φυσική τους συνέχεια, και φέτος έχει μαζέψει πολλούς ιταλούς και έλληνες τουρίστες.
Οι Αλβανοί προσφέρουν δεκαπενθήμερα πακέτα διακοπών με 300 ευρώ το άτομο, με πρωινό και ένα γεύμα, και, αν συνεχίσουν έτσι, του χρόνου θα είναι ανταγωνιστικοί απέναντί μας. Αν ηρεμήσουν τα πράγματα στην Τουρκία, όπου κι εκεί έχουν γίνει τεράστιες τουριστικές επενδύσεις, το πρόβλημα για τη χώρα μας θα διογκωθεί. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος και κανείς δεν ξέρει αν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τη θέση μας και τα προφανή οφέλη που μας διασφαλίζει.
Από τώρα λοιπόν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας και να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση. Γιατί αν μας προλάβουν τα γεγονότα, θα είναι πολύ αργά. Και για να αντιδράσουμε και για… να κλάψουμε.