Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Στον αέρα η τουρκική οικονομία

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Στον αέρα η τουρκική οικονομία

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Μετά από οκτώ μήνες επιβράδυνσης, ο πληθωρισμός στην Τουρκία κινήθηκε και πάλι ανοδικά τον Ιούλιο, μια άνοδος που αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα του επόμενου έτους. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 47,8%, από 38,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Το πληθωριστικό κύμα που κατακλύζει την οικονομία των 900 δισ. δολαρίων ακολουθεί λίγους μόλις μήνες μετά τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής που βίωσε η χώρα εδώ και δεκαετίες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η αύξηση των τιμών στην Τουρκία θα είναι η πέμπτη ταχύτερη στον κόσμο το 2023.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις το ζήτημα μιας ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία, άσχετα αν όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, προς το παρόν τουλάχιστον.

Φαίνεται ότι ο καθεστωτικός ηγέτης χρησιμοποίησε έναν ρητορικό ελιγμό για να προετοιμάσει μια μεταβολή στη στάση του απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρούνται τα προσχήματα. Τελικά, κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση της Σουηδίας ότι θα δραστηριοποιηθεί ως υπέρμαχος της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Ερντογάν έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει κάτι από την τακτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα. Δεν έχει να επιδείξει κάποια χειροπιαστή επιτυχία. Μόνο η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία. Και πάλι έπεται της ισορροπίας δυνάμεων σε σχέση με την Ελλάδα.

Ενώ στη Σύνοδο της Λιθουανίας ο τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε, με τρόπο απρόσμενο και στρατηγικά έξυπνο –για να προσελκύσει την προσοχή–, ότι θα προσυπογράψει «το συντομότερο δυνατό» την αίτηση της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μόλις γύρισε στην Τουρκία δήλωσε ότι η επικύρωση θα λάβει χώρα το νωρίτερο τον Οκτώβριο, καθώς το Κοινοβούλιο κλείνει για δύο μήνες λόγω θερινών διακοπών.

Πολλοί είπαν ότι, αν ήθελε, θα έκλεινε το θέμα σε μία εβδομάδα. Άλλοι θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα εγκαταλείψει τον άσο που έχει στο μανίκι του μέχρι να παραλάβει επιτέλους τα F-16 από τις ΗΠΑ ή κάποια επιπλέον βοήθεια από τη Δύση για την παραπαίουσα οικονομία του. Ξέρει, επίσης, ότι η πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει μετά τις αμερικανικές εκλογές. Το κακό για τον Ερντογάν είναι ότι πια είναι προβλέψιμος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ