Ποιους κινδύνους κρύβει το νερό για το δέρμα μας

Ποιους κινδύνους κρύβει το νερό για το δέρμα μας

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Ήρθε επιτέλους ο καιρός να απολαύσουμε τις όμορφες παραλίες που διαθέτει η χώρα μας, καθώς η ζέστη είναι πλέον έντονη. Αλλά, προτού βουτήξετε στο νερό για να δροσιστείτε, να διασκεδάσετε ή να γυμναστείτε, σκεφτείτε ότι γύρω σας κολυμπούν και εκατομμύρια μικροοργανισμοί που μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας!

Αυτοί οι μικροσκοπικοί κάτοικοι των αλμυρών αλλά και των γλυκών νερών, εάν βρουν πρόσφορο έδαφος –εκδορά ή ανοιχτή πληγή– εισχωρούν και προκαλούν προβλήματα υγείας, ενίοτε σοβαρά, τα οποία μερικές φορές δεν περιορίζονται στην επιδερμίδα.
«Κάθε χρόνο, το ποσοστό του πληθυσμού που υφίσταται κάποιου είδους δερματική βλάβη ενώ κολυμπά ή ασχολείται, επαγγελματικά ή για λόγους αναψυχής, με υδάτινες δραστηριότητες είναι υψηλό. Και αυτό διότι το ανθρώπινο δέρμα είναι ευαίσθητο και επιρρεπές στις μολύνσεις από το νερό που περιέχει παθογόνα, όταν έχει διαρραγεί ο φραγμός του.

Ο κίνδυνος, όμως, δεν είναι πάντα αόρατος. Κατά τις καλοκαιρινές αποδράσεις συχνά προκύπτουν προβλήματα στο δέρμα λόγω επαφής με θαλάσσιους οργανισμούς, όπως τσούχτρες, θαλάσσιες ανεμώνες, αχινούς, σκορπίνες κ.ά. Η επαφή αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιες τοπικές αντιδράσεις έως αναφυλακτικό σοκ.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες, τόσο από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις πισίνες όσο και από τον εξοπλισμό που συνοδεύει τις εξορμήσεις μας. Νάιλον, πολυεστέρας, καουτσούκ, σιλικόνες είναι μερικά από τα υλικά που περιέχονται σε μαγιό, καταδυτικές στολές, μάσκες θαλάσσης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα, όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα», προειδοποιεί ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις θάλασσες και στις ακτές είναι εξαιρετικά πολλοί. Δεν πρέπει όμως να αναστέλλουν τις δραστηριότητές μας. Απλώς πρέπει να μας καθιστούν επιλεκτικούς στις τοποθεσίες που κολυμπάμε, να μας παροτρύνουν να φροντίζουμε το δέρμα μας, να ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους αλλά και για τις πρώτες βοήθειες που πρέπει να εφαρμοστούν και να ζητάμε αμέσως τη γνώμη του δερματολόγου για την αντιμετώπιση των συ­μπτωμάτων, ειδικά όταν αυτά είναι έντονα», καταλήγει ο δρ Στάμου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ