Μ. Κρανίδης στο “Π”: Φοιτητικές μισθώσεις: Μια δύσκολη άσκηση

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc, Γραμματέα Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ,
Δημοτικού Συμβούλου Υποψήφιου Δημάρχου Χαλανδρίου,
Επικεφαλής «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023»


Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών, χιλιάδες νέοι και νέες είναι στην ευχάριστη θέση να είναι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και στις σχολές της χώρας μας. Όμως πολλοί από αυτούς θα φοιτήσουν σε άλλη πόλη και έχουν, μαζί με τις οικογένειές τους, να λύσουν το θέμα της στέγης. Τα σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη φοιτητική στέγη σήμερα στην Ελλάδα είναι επιγραμματικά τα κάτωθι:

1.Οι τιμές των κατάλληλων προς φοιτητική μίσθωση κατοικιών είναι σε διαρκή ανοδική πορεία από το 2017 στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

2.Η διαθεσιμότητα και η προσφορά κατοικιών είναι περιορισμένη τόσο στην ελεύθερη οικονομία όσο και στις κρατικές φοιτητικές εστίες στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ειδικά η άνοδος των αποδόσεων και της ζήτησης των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων έχει οδηγήσει πολλά μικρά ακίνητα προς διάθεση για τέτοιες μισθώσεις.

3.Χιλιάδες κενά ακίνητα, Δημοσίου, τραπεζών και ιδιωτών, παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διαθεσιμότητας.

4.Μια νέα τάση είναι η επιλογή σχολών στον τόπο της κύριας κατοικίας, ειδικά στα αστικά κέντρα, και η επιλογή της συγκατοίκησης, σε συνδυασμό με το κίνητρο του σχετικά αυξημένου επιδόματος φοιτητικής στέγης.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική στέγης, και ειδικά φοιτητικής στέγης. Βασικοί πυλώνες είναι οι εξής:

α. Παροχή κινήτρων προς αξιοποίηση των κενών ακινήτων, π.χ. φορολογικά για ανακαίνισή τους.

β. Δημιουργία ενός προγράμματος τύπου κάλυψης ενοικίου σε φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα ή η παραχώρηση δημοσίων ακινήτων με χαμηλά ενοίκια, με αξιοποίηση των χιλιάδων δημοσίων ακινήτων που παραμένουν κενά και αναξιοποίητα.

γ. Άμεση ανακαίνιση και κατασκευή κτιρίων φοιτητικών εστιών, μέσω κοινωνικής αντιπαροχής ή ΣΔΙΤ, στα μεγάλα πανεπιστήμια.

δ. Δημιουργία προγράμματος εύρεσης στέγης, ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, δημιουργία ψηφιακής υποδομής που να επιτρέπει τη σύνδεση της προσφοράς και της ζήτησης φοιτητικής στέγης, προς εξυπηρέτηση και των δύο πλευρών. Άλλωστε, η βοήθεια για την εξεύρεση κατοικίας στέγασης τουλάχιστον των πρωτοετών φοιτητών τους αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και μέριμνα των ιδρυμάτων τους, όπως σε όλη την Ευρώπη.

ε. Μεγαλύτερες εκπτώσεις των παροχών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου – internet, εξοπλισμού στα ακίνητα προς φοιτητική στέγη.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλά ζητήματα που πρέπει να λύσει άμεσα. Ένα κρίσιμο ζήτημα για την ενίσχυση της παιδείας και της νεολαίας μας είναι η ολοκληρωμένη στήριξη της φοιτητικής στέγης, ώστε οι φοιτητές να συμμετέχουν απρόσκοπτα στην εκπαιδευτική τους υποχρέωση, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα και την ευκαιρία που τους προσφέρεται για ένα καλύτερο μέλλον. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και απαιτούνται ενέργειες χθες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ