Μ. Καλαμπόκας στο “Π”: Τα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας δίνουν νέα πνοή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μ. Καλαμπόκας στο “Π”: Τα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας δίνουν νέα πνοή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Του
ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ
Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου, MSc, PhD, Ειδικού στη Γυναικολογική Ογκολογία (RCOG),
Ακαδημαϊκού Υπότροφου Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο,
Αντιδημάρχου Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων Δήμου Αθηναίων


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη είναι η περίθαλψη που λαμβάνεται στην κοινότητα, συνήθως από οικογενειακούς γιατρούς, κοινοτικούς νοσοκόμους, προσωπικό σε τοπικές κλινικές ή άλλους επαγγελματίες υγείας.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε Συστήματος Υγείας προκειμένου να παρέχεται εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, βασική πρόληψη και φροντίδα. Παρότι στην υπόλοιπη Ευρώπη οι δήμοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ΠΦΥ, στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ιδιαίτερη μέριμνα για την ενίσχυση της παρουσίας των δημοτικών δομών υγείας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μια από τις αρχικές δεσμεύσεις του δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη πριν από την ανάληψη της ηγεσίας της δημοτικής αρχής το 2019 ήταν και η ενίσχυση του ρόλου των δημοτικών ιατρείων της Αθήνας για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. O δήμαρχος με εμπιστεύτηκε σε αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή, με κύριο γνώμονα την ιατρική επιστημονική μου ιδιότητα αλλά και την πρότερη εμπειρία από δομές υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Η πρώτη απόφασή μας ήταν η μετατροπή τριών εκ των έξι δημοτικών ιατρείων σε πολυδύναμα αστικά κέντρα υγείας. Με την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων στο παρελθόν κοινοτικών πόρων, προσλήφθηκε σημαντικός αριθμός επιστημονικού προσωπικού, ανανεώθηκε ο ιατρικός εξοπλισμός, εκσυγχρονίστηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων στην κοινότητα, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου ολιστικού μοντέλου για την υγεία, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες κατοίκων της Αθήνας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ευρύτεροι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επιδρούν στη Δημόσια Υγεία.

Από τις αρχές του 2020, στα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία δρομολογήσαμε την πρόσληψη ιατρών βασικών ειδικοτήτων, επαγγελματιών υγείας αλλά και κοινωνικών επιστημόνων, όπως νομικών, συμβούλων κοινωνικής επιχειρηματικότητας και εργασιακών συμβούλων. Η επιστημονική σύνθεση του προσωπικού παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρονται από ένα και μόνο κέντρο ιατρικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, εργασιακές και νομικές υπηρεσίες, οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους Αθηναίους!

Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν τρία πολυδύναμα κέντρα, με συνεχές ωράριο λειτουργίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, με το σύνολο των υπηρεσιών να παρέχεται εντελώς δωρεάν σε όλους! Φυσικά, το πλάνο μας τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει τη μετατροπή όλων των ιατρείων σε πολυδύναμα και σε αυτόν τον σκοπό θα επικεντρωθούμε.

Ειδικότερα, στον τομέα της υγείας φροντίσαμε να παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προγράμματα προαγωγής και αγωγής υγείας στην κοινότητα, προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, φυσικοθεραπείες, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις υγείας, ενώ έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται νέα προγράμματα για την υγεία των γυναικών, την προληπτική ιατρική, τη διατροφή, το κάπνισμα, την εξ αποστάσεως ιατροκοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά.

Στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών παρέχεται ενημέρωση των πολιτών για κοινωνικές παροχές, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διασύνδεση και παραπομπή σε άλλες δομές, συμβουλευτικές υπηρεσίες απασχόλησης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, νομική υποστήριξη κ.ά.

Σημαντική, επίσης, υπήρξε η συμβολή των κέντρων στην καταπολέμηση της πανδημίας. Έτσι, το δημοτικό ιατρείο στην 5η Δημοτική Κοινότητα στα Κάτω Πατήσια λειτούργησε από την έναρξη της πανδημίας ως κέντρο αναφοράς του ΕΟΔΥ έναντι της Covid-19 για τη διενέργεια δωρεάν μοριακών ελέγχων (PCR), ενώ στην πορεία όλα τα δημοτικά ιατρεία εντάχθηκαν στα καθημερινά σημεία ελέγχου του ΕΟΔΥ για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Να σημειωθεί ότι ετησίως εκτελούνται πάνω από 150.000 ραντεβού σε όλα τα δημοτικά ιατρεία, αυξημένα κατά 200% σε σχέση με την αντίστοιχη επισκεψιμότητα του 2019. Η παραπάνω αύξηση, μάλιστα, δείχνει ότι τα δημοτικά ιατρεία προσέφεραν παράλληλα σημαντική ανάσα στο δοκιμαζόμενο ΕΣΥ με την αδιάκοπη λειτουργία τους στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Από τις πιο σημαντικές μας ενέργειες είναι η ίδρυση δημοτικού ιατρείου στην 7η Δημοτική Κοινότητα, καθώς και η μεταφορά του δημοτικού ιατρείου στα Πετράλωνα σε νέο, υπερσύγχρονο ιατρείο (με την παράλληλη μετατροπή του σε πολυδύναμο κέντρο, με ενισχυμένες ολοήμερες υπηρεσίες), με εκτιμώμενη ημερομηνία και των δύο τον Σεπτέμβριο!

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση των ιατρείων με νέες προσλήψεις επαγγελματιών υγείας και κοινωνικών επιστημόνων για την παροχή ενισχυμένων υπηρεσιών στους κατοίκους της Αθήνας!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: athina984.gr


Σχολιάστε εδώ