Από φιάσκο σε φιάσκο η κυβέρνηση – Αποτυχία με έναν νεκρό

Από φιάσκο σε φιάσκο η κυβέρνηση – Αποτυχία με έναν νεκρό

–Ανίκανο το επιτελικό κράτος

Παταγώδη αποτυχία συνιστούν οι χειρισμοί από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας –και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης– στην υπόθεση των χούλιγκαν από την Κροατία, που είχε ως τραγική κατάληξη τη δολοφονία ενός 29χρονου.

Μπορεί οι αρμόδιοι υπουργοί να αποποιούνται κάθε ευθύνη και να χρησιμοποιούν τους αξιωματικούς της Αστυνομίας ως αποδιοπομπαίους τράγους, ωστόσο, το πλήγμα για την κυβέρνηση είναι ισχυρό και έχει και πολιτικό κόστος. Το περίφημο επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται κάθε τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης απεδείχθη για άλλη μια φορά ανίκανο και αναποτελεσματικό. Καμιά συνεργασία, κανένας συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που θα μπορούσε να αποτρέψει τον θάνατο του 29χρονου και τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν.

Αποκορύφωμα του αλαλούμ η δημόσια παραδοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου ότι δεν είχε ενημερωθεί αρμοδίως για την… κάθοδο των κροατών χούλιγκαν. Δηλαδή, στη χώρα καταφτάνει ένα κομβόι βίαιων οπαδών ακροδεξιών και ο αρμόδιος υπουργός έχει… βαθιά μεσάνυχτα.

Τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση και για έναν επιπλέον λόγο: Ακύρωσαν στην πράξη τις κατά καιρούς διακηρύξεις του πρωθυπουργού για πάταξη της ανομίας και την περιφρούρηση της δημόσιας ασφάλειας (τάξης), που αποτέλεσε τη… σημαία του από τις πρώτες μέρες του στο τιμόνι της χώρας. Κυβερνητικοί παράγοντες επιχείρησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες εξ ολοκλήρου στην ηγεσία της Αστυνομίας και τους αρμόδιους αξιωματικούς. Χαρακτήρισαν, μάλιστα, ανέξοδο λαϊκισμό το αίτημα όλων σχεδόν των κομμάτων για παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, είναι πολλά και κρίσιμα και κάποια στιγμή θα κληθεί ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης να τα απαντήσει. Όταν με το καλό επιστρέψει από τις καλοκαιρινές του διακοπές, τις οποίες δεν έκρινε σκόπιμο να διακόψει και να επιστρέψει στην Αθήνα για να χειριστεί προσωπικά την όλη υπόθεση. Και αυτό ακριβώς έχει προκαλέσει την απογοήτευση ή και τη δυσφορία μεγάλης μερίδας πολιτών. Αν ο πρωθυπουργός θεώρησε όχι μείζονος σημασίας την υπόθεση, έχουμε να κάνουμε με μια λάθος εκτίμηση. Αν ακολούθησε τις οδηγίες των επικοινωνιολόγων να μην εμφανιστεί και συνδεθεί η εικόνα του με τα αιματηρά επεισόδια, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ