Γ. Νικητιάδης στο “Π”: Ο τουρισμός μας χωρίς εθνικό στρατηγικό σχέδιο θα είναι πάντα ελλιπής

Γ. Νικητιάδης στο “Π”: Ο τουρισμός μας χωρίς εθνικό στρατηγικό σχέδιο θα είναι πάντα ελλιπής

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ
πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού – Τουρισμού,
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δωδεκανήσου


Η φύση έχει χαρίσει στη χώρα μας ατελείωτες ομορφιές, με απέραντες παραλίες και εξαιρετικούς ορεινούς όγκους. Οι ομορφιές αυτές, συνδυαζόμενες με τον μοναδικό πολιτισμό μας, τη σε βάθος αιώνων ιστορία μας και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της, έχουν καταστήσει την Ελλάδα κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως. Προορισμό, ωστόσο, που ουδέποτε αξιοποιήσαμε όσο του αξίζει και θα έπρεπε, επειδή οι κυβερνήσεις ουδέποτε κατήρτισαν ένα πολυετές εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό μας.

Η σημαντική αύξηση που καταγράφηκε τα τελευταία 12 χρόνια όσον αφορά τους δείκτες του τουρισμού στη χώρα μας και συνέδραμε σε μεγάλο βαθμό την εθνική οικονομία, φανέρωσε για μια ακόμη φορά την τεράστια σημασία του κλάδου. Δυστυχώς, η αύξηση αυτή δεν υπήρξε αποτέλεσμα οργανωμένων δράσεων και συγκεκριμένων πολιτικών από τις κυβερνήσεις της χώρας. Παραλλήλως, ο τουριστικός κλάδος έχει αποδείξει ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος της οικονομίας. Ούτε μεγάλες φυσικές καταστροφές (όπως η πρόσφατη πυρκαγιά στη Ρόδο) ούτε φαινόμενα όπως η γρίπη των πτηνών, η γρίπη των χοίρων και η νόσος Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ (νόσος των τρελών αγελάδων), με εξαίρεση την πανδημία Covid-19, ούτε ακόμη και τρομοκρατικές ενέργειες, όπως η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις τουριστικές ροές παγκοσμίως.

Οι τουρίστες, όμως, μας βρήκαν, δεν τους βρήκαμε εμείς. Δεν κάναμε, ως Πολιτεία, ουσιαστικά βήματα για την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου, με συνέπεια οι μεγάλοι tour operators να αποφασίζουν αυτοί, κατά κανόνα, για εμάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ή διαβάζουμε, με αγωνία κιόλας, για «τις προβλέψεις του τουρισμού». Ένα εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό θα δώσει έναν άξονα πάνω στον οποίο θα μπορέσει να κινηθεί ο κλάδος για να πετύχει τα μέγιστα αποτελέσματα τόσο σε αφίξεις επισκεπτών όσο όμως και σε οικονομικά οφέλη για τη χώρα, τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο θα δείξει και τον δρόμο για τη χρονική και γεωγραφική επέκταση του τουρισμού της πατρίδας και την προσέλκυση αγορών οικονομικά υψηλότερων.

Ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό πρέπει να καλύψει μια σειρά από ζητήματα ιδιαιτέρως εξειδικευμένα, και είναι πολλά. Θα πρέπει να περιλαμβάνει αναλύσεις αγορών, να θέτει στόχους και προτεραιότητες και να ακολουθεί χρονοδιάγραμμα. Να υπάρξουν καινοτόμοι τρόποι προβολής. Μεγάλο μέρος του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού θα πρέπει να αναλωθεί στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας και στην εξειδίκευση μορφών τουρισμού ανά περιοχή αλλά και στο τι τουρίστες θέλουμε, αν θέλουμε να θεωρούμαστε οικονομικά ανταγωνιστικοί.

Κάθε περιοχή της χώρας μας έχει να αναδείξει φυσικές ομορφιές, ιστορία, πολιτισμό και μια σειρά από ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που την καθιστούν μοναδική. Πολύ πιο ελκυστική από άλλες περιοχές του πλανήτη που επισκέπτονται οι τουρίστες, καθώς δαπανούν πολλαπλάσια ποσά απ’ ό,τι στη χώρα μας. Από εμάς εξαρτάται, και μονό από εμάς, να διπλασιάσουμε, ακόμη και να τριπλασιάσουμε τα τουριστικά μας έσοδα. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: vimatisko.gr


Σχολιάστε εδώ