Κτηματολόγιο: Απομακρύνονται τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας

Κτηματολόγιο: Απομακρύνονται τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας

«Στον ‘‘πάγο’’ για ακόμα πέντε μήνες θα παραμείνουν τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο», γράφει η Μαρία Λιλιοπούλου στο ethnos.gr.

Η προθεσμία για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου, ύστερα από προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί, επιμηκύνεται –όπως αναμενόταν– για ακόμα μια φορά, έως την 31η Δεκεμβρίου, με άρθρο σε τροπολογία του νόμου για την κύρωση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου του υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και μεταθέτει χρονικά την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, τα πρόστιμα για τους αμελείς, τα οποία πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτική να εφαρμόσει, θα είναι αναλογικά. Θα υπολογίζονται βάσει του εγγραπτέου δικαιώματος που δηλώνεται, της αξίας των ακινήτων βάσει του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού τους, καθώς και του χρόνου της καθυστέρησης της υποβολής δήλωσης σε σχέση με την προθεσμία για κάθε περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ και μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Το πρόστιμο για δικαιώματα κυριότητας (ψιλής και πλήρους) και επικαρπίας υπολογίζεται για το σύνολο των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί εμπρόθεσμα ακόμα και στις αγροτικές περιοχές.

Άλλοθι η πανδημία

Στόχος της νέας παράτασης είναι να απαλλαγούν οι πολίτες από το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους, κατά την κτηματογράφηση, για άλλους πέντε μήνες, ώστε να μπορέσουν να κατοχυρώσουν χωρίς κόστος τις ιδιοκτησίες τους, λαμβάνοντας υπόψη τους χρονικούς και οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία τα προηγούμενα δύο χρόνια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ