Στο τραπέζι το «τυράκι»…

Στο τραπέζι το «τυράκι»…

Όσον αφορά την Αίγυπτο, είναι προφανές ότι το Κάιρο κάνει κινήσεις προσέγγισης με την Τουρκία για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς αλλά και γεωπολιτικούς. Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επιμένει να τιμά τις συμφωνίες με την Ελλάδα και να είναι προσανατολισμένος στη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, αλλά στη διπλωματία όλα κρίνονται βάσει των συμφερόντων.

Υπάρχουν μεγάλες πιέσεις και από τη Δύση για συνεννόηση Αιγύπτου – Τουρκίας, ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της Λιβύης, της Συρίας και της Γάζας, και συγχρόνως να ξεπεραστεί ο ανταγωνισμός που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία βάζει διαρκώς στο τραπέζι το «τυράκι» του διαμοιρασμού της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας – Αιγύπτου, αγνοώντας την επήρεια των ελληνικών νησιών και ιδίως του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Αυτό αποτελεί μεγάλο πειρασμό για το κατεστημένο του Καΐρου, αν και όλοι γνωρίζουν ότι θα προκαλούσε σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

Να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…
Όμως, καθώς οι «συμμαχίες», όπως και οι «φιλίες», δεν είναι παντοτινές, χρειάζεται συνεχής δουλειά και ενασχόληση με την Αίγυπτο, ώστε να μεγιστοποιούμε τα ωφελήματα που έχει για το Κάιρο η σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ασυνέπεια και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μια καθαρή εικόνα των ελληνοτουρκικών στον Αλ Σίσι, ώστε να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αφού πλέον Ελλάδα – Τουρκία τα βρίσκουν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να υπάρξει πλέον και στρατηγική συνεργασία Αιγύπτου – Τουρκίας…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ