Ο μικροσκοπικός εγκέφαλος της μέλισσας θα εξελίξει την τεχνητή νοημοσύνη!

Ο μικροσκοπικός εγκέφαλος της μέλισσας θα εξελίξει την τεχνητή νοημοσύνη!

Μπορεί ο εγκέφαλος των μελισσών να έχει μέγεθος μόλις δύο κυβικών χιλιοστών, αλλά σύμφωνα με ειδικούς η λειτουργία του και η αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών του είναι πιθανό να βοηθήσει στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ διεξάγουν πειράματα με μέλισσες σε αυτήν α­κριβώς την κατεύθυνση. Χρησιμοποιώντας 20 μέλισσες, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε διάφορες δοκιμές για να εξετάσει πώς το πιο χρήσιμο έντομο της φύσης αποφασίζει ποια λουλούδια θα εξερευνήσει για νέκταρ.

Οι ερευνητές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ταχύτητα και στην ακρίβεια των αποφάσεων των μελισσών να πλησιάσουν ή να απορρίψουν διαφόρων ειδών λουλούδια. Οι μέλισσες παρακολουθήθηκαν με μια κάμερα, για να διαπιστωθεί πόσο χρόνο τους πήρε για να αποφασίσουν σε ποιο λουλούδι θα πετάξουν.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι μέλισσες δεν έχαναν χρόνο για να κατευθυνθούν κατευθείαν στα λουλούδια που πίστευαν ότι θα είχαν φαγητό, αλλά ήταν εξίσου γρήγορες στην απόφαση να απορρίψουν λουλούδια που έκριναν ότι δεν είχαν τροφή για αυτές.

Στη συνέχεια, η ομάδα δημιούργησε ένα μοντέλο υπολογιστή, σχεδιασμένο να αναπαράγει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των μελισσών.
«Αυτή η προσέγγιση πρόσφερε πληροφορίες για το πώς ένας μικρός εγκέφαλος θα μπορούσε να εκτελέσει τέτοιες σύνθετες επιλογές εν πτήσει, καθώς και τον τύπο των νευρικών κυκλωμάτων που θα απαιτούνταν», αναφέρει η ερευνητική ομάδα, προσθέτοντας ότι η πολυπλοκότητα της απόφασης της μέλισσας συναγωνίζεται τη σύνθετη σκέψη των πρωτευόντων ζώων, στα οποία ανήκει και ο άνθρωπος.

Τώρα εναπόκειται στους προγραμματιστές και στους μηχανικούς να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα ευρήματα αυτής της έρευνας για να βελτιώσουν τον σχεδιασμό συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, με τους ειδικούς να προτείνουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν «για να σχεδιαστούν πιο αποτελεσματικοί αλγόριθμοι λήψης αποφάσεων για τεχνητά συστήματα και ειδικότερα για την αυτόνομη ρομποτική».

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η εργασία της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «καλύτερων και πιο στιβαρών ρομπότ και αυτόνομων μηχανών που θα μπορούν να σκέφτο­νται σαν μέλισσες, οι οποίες είναι από τους πιο αποτελεσματικούς πλοηγούς στον φυσικό κόσμο».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ