Μάνατζερ στα νοσοκομεία! – Η εξάλειψη των ράντζων και ο έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, κριτήρια για την παραμονή των διοικητών

Μάνατζερ στα νοσοκομεία! – Η εξάλειψη των ράντζων και ο έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, κριτήρια για την παραμονή των διοικητών

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια θα γίνεται από δω και στο εξής η επιλογή των διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Τουλάχιστον αυτό έχουν προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο τελευταίος, μάλιστα, απευθύνθηκε στους νυν διοικητές λέγοντας: «Όποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί να μας το πει από τώρα».

Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο προσλήψεων, το οποίο δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία, αλλά όλο τον δημόσιο μηχανισμό και θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, ενώ αμέσως μετά θα γίνουν οι σχετικές προκηρύξεις διαγωνισμών. Στόχος, οι διοικητές να είναι σύγχρονοι μάνατζερ, που θα μπορούν να διαχειριστούν οικονομικά τις μονάδες υγείας, ώστε να είναι κερδοφόρες. Η θητεία των περισσότερων εκ των νυν διοικητών έχει ήδη λήξει και απλώς έχει παραταθεί μέχρι να προκηρυχθεί η θέση τους.

Μέχρι τώρα, τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούσαν τη δεξαμενή διορισμού των αποτυχημένων υποψήφιων βουλευτών, των κομματικών παραγόντων και κομματαρχών, των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, χωρίς κανείς από αυτούς να διαθέτει τα απαραίτητα πτυχία, τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτεί ο ευαίσθητος χώρος της Υγείας.

Εάν παρατηρήσει κανείς τη λίστα δεκαετιών των διορισθέντων διοικητών στο ΕΣΥ, θα διαπιστώσει ότι είναι πολύ λίγοι εκείνοι που πραγματικά άξιζαν τις θέσεις αυτές και προσέφεραν έργο. Οι περισσότεροι διακρίθηκαν για την ανικανότητά τους και αντί να βγάλουν τα νοσοκομεία από τον βούρκο, τα έχωσαν πιο μέσα. Και δεν είναι μόνο η έλλειψη γνώσεων αλλά και το θέμα της ηλικίας.

Από την πεπατημένη των ρουσφετολογικών προσλήψεων δεν ξέφυγε βέβαια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επί θητείας Παύλου Πολάκη στο υπουργείο Υγείας οι περισσότεροι διοικητές –πέρα από την έλλειψη προσόντων– αποτελούσαν πιστά αντίγραφά του, έχοντας ακραία φραστική συμπεριφορά απέναντι σε δημοσιογράφους. Εάν ανατρέξουμε ακόμη πιο πίσω χρονικά, θα βρούμε και άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα διοικητών, όπως ο καπετάνιος που ανέλαβε τη διοίκηση μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής επί θητείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ο οποίος, θεωρώντας ότι είχε να κάνει με μούτσους καραβιού, έβριζε χυδαία γιατρούς, νοσηλευτές κ.λπ. Για να μην αναφέρουμε τις συζύγους πολιτικών, τους θεολόγους, τους γυμναστές ή… τον κομμωτή!
Για να είμαστε όμως αντικειμενικοί, πρέπει να ομολογήσουμε ότι επί θητείας Βασίλη Κικίλια υπήρξε κατά διαστήματα αξιολόγηση των διοικητών και υποδιοικητών και όσοι δεν φάνηκαν συνεπείς στους στόχους απολύθηκαν.

Τα κριτήρια αποδοτικότητας για να παραμένουν στη θέση τους
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως θα καθορίζει όχι μόνο τα τυπικά προσόντα (κατοχή πτυχίων και μεταπτυχιακών), στα οποία θα προσμετράται η αντίστοιχη εμπειρία στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας, αλλά ταυτόχρονα και τα κριτήρια αποδοτικότητας, με συγκεκριμένους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους, καθώς και υγειονομικούς δείκτες, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να προσφέρουν την καλύτερη φροντίδα στους πολίτες και να είναι συνεπή στους προμηθευτές τους.

Συγκεκριμένα, τα πιο σημαντικά κριτήρια σε κάθε φάση αξιολόγησής τους θα είναι:
Η συνεργασία με το προσωπικό, η σωστή διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, ώστε να μην υπάρχουν ράντζα στις εφημερίες, ο έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (που επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας ενός νοσοκομείου), η ορθή διαχείριση των φαρμάκων (ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, όπως συμβαίνει τώρα) και, βέβαια, η σωστή οικονομική διοίκηση.

Τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι αναλογικά για κάθε νοσοκομείο (δηλαδή διαφορετικά για τα μικρά και διαφορετικά για τα μεγάλα, καθώς και για εκείνα της περιφέρειας σε σχέση με της πρωτεύουσας). Η αξιολόγηση θα είναι πολλαπλή:
• Ποιοτική αξιολόγηση των διοικητών από τη διοίκηση της κάθε υγειονομικής περιφέρειας.
• Αξιολόγηση από τις εκθέσεις των κλιμακίων του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), έπειτα από επισκέψεις τους στα νοσοκομεία.
• Κεντρική αξιολόγηση από το υπουργείο Υγείας.

Η επιλογή των διοικητών
1. Ηλεκτρονική κατάθεση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών όσον αφορά τα προσόντα των ενδιαφερόμενων. Αξιολόγηση των αιτήσεων και προβάδισμα για όσους πληρούν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού.
2. Προσωπική συνέντευξη του κάθε ενδιαφερόμενου από ειδική επιτροπή αξιολόγησης.
3. Τελική επιλογή από τον υπουργό Υγείας μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.

Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων
Η επιτροπή που θα κάνει την αξιολόγηση των υποψηφίων διοικητών και υποδιοικητών έχει ήδη οριστεί από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και περιλαμβάνει τους εξής:
• Ιωάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, πρόεδρος της επιτροπής (ίσως αντικατασταθεί από τον νέο γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας).
• Ευγενία Γιαννουδάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Υγείας.
• Δάφνη Καϊτελίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
• Μαρία Λάμπρη, σύμβουλος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
• Νικόλαος Βασιλείου, διευθύνων σύμβουλος Bright Ειδικός Φωτισμός ΑΕ.

Οι διοικητές που θα επιλεγούν θα κληθούν να υπογράψουν μνημόνιο απόδοσης. Αν δεν είναι συνεπείς σε αυτό και δεν έχουν πιάσει τους στόχους που έχουν οριστεί, θα απολύονται πάραυτα και χωρίς αποζημίωση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: virus.com


Σχολιάστε εδώ