Ισορροπίες στο ΥΠΕΞ – Ποιος πήγε πού…
Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο συνεδρίασε, όπως αναμενόταν, επιφυλάσσοντας λίγες εκπλήξεις αλλά και δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα, καθώς οι σημαντικές επιλογές αποτυπώνουν τις νέες ισορροπίες στο ΥΠΕΞ, όπου τον πρώτο λόγο στα υπηρεσιακά ζητήματα έχει η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Έτσι, τη θέση του πρέσβη στην Ουάσινγκτον, που η ίδια κατείχε πριν από την υπουργοποίησή της, αναλαμβάνει η Αικατερίνη Νασίκα, η οποία μέχρι τώρα υπηρετούσε στη Μόσχα (έχοντας να διαχειριστεί τη χειρότερη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις) και συνδέεται και μέσω του συζύγου της, πρώην διπλωματικού συμβούλου του Κώστα Σημίτη, φιλικά με την υφυπουργό. Ικανή η κ. Νασίκα, αλλά υπάρχει ένα θέμα (όχι μόνο υπηρεσιακό) λόγω της πολυετούς απουσίας της από την Ελλάδα.
Στη Μόσχα τοποθετήθηκε η Αικατερίνη Ξαγοράρη (έχει προσωπική, φιλική σχέση με την υφυπουργό Εξωτερικών), ενώ σε προηγούμενο υπηρεσιακό είχε αποφασιστεί η μετακίνησή της στη Λευκωσία, αλλά κόπηκε την τελευταία στιγμή με προσωπική παρέμβαση του Νίκου Δένδια.
Στην κρίσιμη θέση της Άγκυρας πρέσβης τοποθετήθηκε ο Θόδωρος Μπιζάκης, ικανός νέος διπλωμάτης, ο οποίος και αυτός ήταν στενός συνεργάτης της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, καθώς υπηρετούσε ως επιτετραμμένος στην πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Στους ευνοημένους και η Ευαγγελία Γραμματίκα, η οποία το φθινόπωρο ανέλαβε ως σύμβουλος πρεσβείας Α’ τη θέση της στην πρεσβεία της Χάγης και τώρα, αφού μεσολάβησε η προαγωγή της, πήρε μετάθεση για την πρεσβεία του Βουκουρεστίου.
Τυχερός ο Ιωάννης Γκίκας, που από τη θέση πρέσβη συμβούλου στη ΜΕΑ ΕΕ μετατίθεται ως επικεφαλής στη ΜΕΑ ΟΗΕ Γενεύης, θέση η οποία έμεινε κενή, μιας και ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αποδέχθηκε την πρόταση του νέου υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και επέστρεψε στην Αθήνα, πριν κλείσει οκτάμηνο στη νέα του θέση, προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού.
Στο Βερολίνο παραμένει η κ. Μαρινάκη, η οποία τη γλίτωσε τους τελευταίους μήνες της θητείας του Νίκου Δένδια, καθώς δικαιώθηκε υπηρεσιακά και έγινε αποδεκτό ότι τα χρόνια που υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Διπλωματική Αρχή δεν προσμετρώνται στα χρόνια υπηρεσίας της στο ΥΠΕΞ, οπότε η συνταξιοδότησή της μετατίθεται χρονικά. Έτσι, χαμένος είναι ο Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος είχε αρχικά οριστεί για το Βερολίνο και τώρα καταλήγει στη Βιέννη.
Μια ακόμη έκπληξη…
Στο Τελ Αβίβ έχουμε μια ακόμη έκπληξη, καθώς ο πρέσβης Κυριάκος Λουκάκης μπορεί να υπηρετεί εκεί με παράταση θητείας, αλλά αποφασίστηκε η παραμονή του στο κρίσιμο αυτό πόστο και λόγω των εξελίξεων στο Ισραήλ. Πάντως, υπηρεσιακά, είναι εντελώς λανθασμένη η τακτική να βγαίνουν πόστα στη λίστα των μεταθέσεων και αυτό να ακυρώνεται στην πράξη με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας…
Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι ο Κωνσταντίνος Κούτρας (που έχει διατελέσει εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη και εσχάτως είχε αποσπαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου) αναλαμβάνει, αν και πρέσβης, το ΓΠ Κωνσταντινούπολης, το οποίο του είχε αρνηθεί σε προηγούμενο υπηρεσιακό ο Νίκος Δένδιας.
Πολλά τα δυσάρεστα σχόλια…
Ένα από τα παράξενα του μικρού υπηρεσιακού, που έγινε επίσης την περασμένη εβδομάδα, ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου στη θέση του πρέσβη στην UNESCO. Ο κ. Κουμουτσάκος, παλιός διπλωμάτης, πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής και πρώην ευρωβουλευτής, μετά την αποτυχία του να επανεκλεγεί στις τελευταίες εκλογές, έκανε χρήση του προνομίου του νόμου για επιστροφή στη θέση του με τον βαθμό που είχε όταν αποχώρησε από τη Διπλωματική Υπηρεσία, δηλαδή ως σύμβουλος πρεσβείας Α’. Βεβαίως, η νέα του θέση απαιτεί πρεσβευτικό βαθμό, που προφανώς του δίνεται κατ’ απονομήν, και η αλήθεια είναι ότι η κίνησή του αυτή, αν και εντελώς νόμιμη, ενώ και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα έμπειρος μετά τη θητεία του και στο Ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσε πολλά δυσάρεστα σχόλια μεταξύ των συναδέλφων του.
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ