Υποκλοπές στο Μαξίμου – Αυξημένα μέτρα για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών του πρωθυπουργού
–Ενδείξεις για «κέντρα» που επιχειρούν να υποκλέψουν τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών αξιωματούχων
Την περασμένη Τετάρτη όσοι μετείχαν στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπουργοί αλλά και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, κλήθηκαν (υποχρεώθηκαν, για την ακρίβεια) να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα έξω από την αίθουσα.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την εύλογη έκπληξη των Αρχηγών των τριών Σωμάτων, όχι όμως και των κυβερνητικών αξιωματούχων, που είχαν… δει το έργο τις προηγούμενες ημέρες. Η επίσημη εξήγηση από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν ότι το συγκεκριμένο μέτρο λαμβάνεται για την «ασφάλεια» όσων επρόκειτο να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αυτό (της απόσυρσης των κινητών) εφαρμόστηκε το τελευταίο διάστημα και σε υπουργικά συμβούλια αλλά και σε συσκέψεις υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Που σημαίνει ότι κάτι έχει συμβεί και υποχρέωσε το Μαξίμου να δράσει προληπτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν φτάσει στοιχεία και ενδείξεις για απόπειρα υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από «κοριούς» αγνώστου ταυτότητος.
Γεγονός που έθεσε σε συναγερμό το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, το οποίο, σε συνεργασία με κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), προσπαθεί να κλείσει όλα τα «παραθυράκια» για τους πιθανούς «εισβολείς». Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του.
Παράλληλα, έχουν δοθεί σαφείς εντολές σε υπουργούς και υφυπουργούς να είναι προσεκτικοί στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους και να προτιμούν ασφαλείς και, ει δυνατόν, ανοιχτούς χώρους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα κλιμάκια της ΕΥΠ πηγαίνουν στα υπουργικά γραφεία και ελέγχουν για την ύπαρξη παρεμβολής στα τηλέφωνα.
Το μέτρο με την απόσυρση των κινητών τηλεφώνων εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια.
Και αυτό διότι είναι τεχνολογικά αποδεδειγμένο ότι ένας χάκερ μπορεί να εισβάλει στο λογισμικό του τηλεφώνου και μέσω αυτού να ακούσει και να καταγράψει όσα θα ειπωθούν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ή σύσκεψης.