Θ. Πλεύρης στο “Π”: Η αλβανική πρόκληση της φυλάκισης Μπελέρη θα έχει συνέπειες

Θ. Πλεύρης στο “Π”: Η αλβανική πρόκληση της φυλάκισης Μπελέρη θα έχει συνέπειες

Του
ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ
Αν. Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Βουλευτή ΝΔ Α’ Αθηνών


Ο εκλεγμένος νόμιμος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης διώκεται από το καθεστώς Ράμα αποκλειστικά και μόνο γιατί ανήκει στην ελληνική μειονότητα και κέρδισε τον δήμο. Η νίκη αυτή είναι νίκη της δημοκρατίας και ανάχωμα στα παράνομα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης να δημεύσει τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στην παραλία της Χειμάρρας. Επομένως, η επίθεση στον Μπελέρη είναι και συνολικά επίθεση στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Ο Μπελέρης αντιστέκεται στις παραβιάσεις του καθεστώτος και δίνει τη μάχη του απέναντι στην παρανομία και στην παραβίαση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε κάθε δήλωσή του μας εμπνέει εμπιστοσύνη και αναφέρεται συχνά στις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει σε κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής την υπόθεση Μπελέρη, ως μια υπόθεση παραβίασης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και των στοιχειωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου. Μάλιστα, έχει καταστήσει σαφές ότι η παράνομη αυτή πράξη θα έχει συνέπειες για την Αλβανία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, και το ΕΛΚ έχει εκφράσει την αντίδρασή του και η ελληνική πλευρά έχει θέσει το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Είναι πολύ σημαντικό να καταστεί σαφές στην Αλβανία ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική δεν μπορεί να συζητηθεί εάν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη στον φυλακισμένο δήμαρχο.

Η ευρωπαϊκή προοπτική απαιτεί σεβασμό του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Η παράνομη κράτηση του Μπελέρη αποδεικνύει ότι η Αλβανία απέχει παρασάγγας από αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση ορκωμοσία του δημάρχου Μπελέρη και την άσκηση των καθηκόντων του ως δημάρχου. Η επίκληση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης αποτελεί ανέκδοτο, καθώς η δίωξη του Μπελέρη είναι πολιτική, με εντολή της ίδιας της αλβανικής κυβέρνησης. Όσο ο Μπελέρης είναι φυλακισμένος, η Αλβανία θα πρέπει να είναι εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς.

Είναι θέμα σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Η Αλβανία πρέπει να καταλάβει ότι οι εποχές της καταπίεσης των δικαιωμάτων της εθνικής μας μειονότητας έχουν περάσει, και θα το καταλάβει με όποιον τρόπο χρειαστεί.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ