Αντ. Αυγερινός στο “Π”: Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες

Αντ. Αυγερινός στο “Π”: Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες

Του
Dr ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Προέδρου Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου ΕΕΣ,
Φαρμακοποιού, Υποστράτηγου ε.α.


Στις φοβερές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, οι εθελοντές μας επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, ανθρωπισμού και προσήλωσης στο εθελοντικό τους καθήκον, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους, την ετοιμότητα και την άρτια οργάνωσή τους. Τους θαυμάζουμε, τους επευφημούμε και τους χειροκροτούμε. Ταυτόχρονα, η ευρεία αναγνώριση του έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας από τον κόσμο αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση για τους εθελοντές και το μόνιμο προσωπικό μας.

Οι ακούραστοι εθελοντές του ΕΕΣ, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα πύρινα μέτωπα της χώρας (Ανατολική και Δυτική Αττική, Ρόδο, Βόλο, Κέρκυρα, Αίγιο κ.α.). Συνολικά, στις πυρόπληκτες ζώνες επιχείρησαν περίπου 250 άρτια εκπαιδευμένοι εθελοντές, με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν, προερχόμενοι από διαφορετικά Περιφερειακά Τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Αθήνα, Ζάκυνθο, Πάτρα, Βόλο, Ρόδο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Κατερίνη και Κω).

Πιο συγκεκριμένα, οι εθελοντές του ΕΕΣ, ευρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία, προσέφεραν:

α. συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών,
β. συνεχείς περιπολίες με διασωστικά οχήματα για εντοπισμό νέων εστιών και αναζωπυρώσεων,
γ. δημιουργία Υγειονομικών Σταθμών για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε πολίτες και δυνάμεις κατάσβεσης,
δ. συνδρομή στις εκκενώσεις οικισμών που κινδύνευαν άμεσα από τις φλόγες,
ε. διανομή ειδών πρώτης ανάγκης (νερά, ισοτονικά ποτά, τρόφιμα κ.ά.) σε πυροσβέστες και πολίτες,
στ. παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε πυρόπληκτους κατοίκους,
ζ. εντοπισμό και περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οικόσιτων αλλά και άγριων ζώων και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο.

Τεράστια η κινητοποίηση του ΕΕΣ στις πυρκαγιές σε Αττική και Ρόδο
Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Κουβαρά Αττικής, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα σε Ανάβυσσο, Λαγονήσι και Σαρωνίδα, κλιμάκια Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών του Τμήματος Αθηνών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό με Κινητή Μονάδα Υγείας του ΕΕΣ βρέθηκαν στο πλευρό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, συνδράμοντας τόσο στις επιχειρήσεις κατάσβεσης όσο και στον εντοπισμό και στη μετακίνηση των κατοίκων από τις πυρόπληκτες ζώνες. Παράλληλα, η Κινητή Μονάδα Υγείας του ΕΕΣ, στελεχωμένη από επαγγελματικό νοσηλευτικό προσωπικό και εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες, εγκαταστάθηκε άμεσα στα πύρινα μέτωπα προκειμένου να προσφέρει πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στους πληγέντες. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές του ΕΕΣ επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, ηρωισμού και αυταπάρνησης, επιχειρώντας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες λόγω του ιδιαίτερα δυνατού ανέμου αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν, 24 ώρες το 24ωρο, για να ενισχύσουν με κάθε δυνατό τρόπο τους συνανθρώπους μας.

Άξια συγχαρητηρίων ήταν και η σπουδαία προσφορά των εθελοντών προς τα ζώα που απειλούνταν από τις φωτιές, στα οποία και παρείχαν άμεση βοήθεια και μεταφορά σε ασφαλές σημείο. Μάλιστα, ο ΕΕΣ από τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους δεμένα, εγκλωβισμένα και αβοήθητα στις πυρόπληκτες ζώνες.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών του ΕΕΣ στην πύρινη κόλαση της Ρόδου
Οι εθελοντές όλων των Σωμάτων (Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών – Διασωστών, Νεότητας) του Περιφερειακού Τμήματος Ρόδου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής και αστείρευτα ψυχικά αποθέματα, αγωνίστηκαν νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες, οι οποίες κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις του νησιού και οδήγησαν στην προληπτική απομάκρυνση χιλιάδων πολιτών και τουριστών και στη μετεγκατάστασή τους σε πρόχειρα καταλύματα σε άλλα μέρη του νησιού. Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές νοσηλευτές / τριες και Σαμαρείτες – Διασώστες από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Κιλκίς, την Κατερίνη και την Κω που έσπευσαν στο νησί της Ρόδου για να ενισχύσουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των Σωμάτων του Περιφερειακού Τμήματος Ρόδου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να συνδράμουν χιλιάδες πολίτες και τουρίστες αλλά και τις δυνάμεις κατάσβεσης όλο αυτό το διάστημα.

Άνοιγμα λογαριασμού για οικονομική βοήθεια προς τους πυρόπληκτους
Μείζονος σημασίας ήταν και η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην ενίσχυση και στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας. Ο ΕΕΣ απηύθυνε έκκληση στον κόσμο για συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας προς τους κατοίκους των οποίων τα σπίτια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φωτιές. Η εν λόγω δράση υποστήριξης βρίσκεται σε εξέλιξη, στοχεύοντας να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό και να δοθεί άμεσα στους πληγέντες. Έχοντας αναπτύξει μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων αρωγής και υποστήριξης ατόμων, οικογενειών και κοινοτήτων που πλήττονται από έκτακτα καταστροφικά γεγονότα, θα φροντίσουμε τα χρήματα αυτά να δοθούν άμεσα για την ενίσχυση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά παρακαλούνται να καταθέτουν τις δωρεές τους στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

Τράπεζα: EUROBANK
Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Αρ. Λογ/σμού: 0026.0240.30.0201205013
IBAN: GR2602602400000300201205013
Όλες οι καταθέσεις θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «Πυρκαγιές».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ