Γρ. Κατωπόδης στο “Π”: Θέσαμε τις βάσεις και δημιουργούμε τον Βύρωνα στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Γρ. Κατωπόδης στο “Π”: Θέσαμε τις βάσεις και δημιουργούμε τον Βύρωνα στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ
Δημάρχου Βύρωνα


Η τετραετία που ολοκληρώνεται ήταν πολύ παραγωγική για τον δήμο μας. Από το 2019 έχουμε υλοποιήσει 14 έργα, ύψους 11 εκατομμυρίων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα 13 έργα, ύψους 14 εκατομμυρίων, που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης μας.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί: η ανάπλαση στα Προσφυγικά του Καρέα, η ανακατασκευή της πλατείας Φατσέα και του κόμβου στη συμβολή Τμώλου και Μαγνησίας, η ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου Μυρακτής, η τοποθέτηση 29 συστημάτων υπόγειων κάδων κ.ά.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη:

• Το έργο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», με την ανακατασκευή πεζοδρομίων και την κατασκευή δύο «πάρκων τσέπης» στην Αγίας Σοφίας και στη Φορμίωνος.
• Ασφαλτοστρώσεις από ίδιους πόρους (500.000) και από ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης (2.000.000) σε κεντρικούς δρόμους του Βύρωνα.
• Το πρόγραμμα «Έξυπνη Πόλη» («Smart City»), μια χρηματοδότηση ύψους 4,86 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας ψηφιοποιούμε τις υπηρεσίες του δήμου. Ήδη ξεκίνησε η ψηφιοποίηση του δημοτολογίου, ενώ συνολικά περιλαμβάνονται 13 υποέργα.
• Η αντικατάσταση 2.800 λαμπτήρων οδοφωτισμού με Led νέας τεχνολογίας.
• Η τοποθέτηση 27 νέων στάσεων δημοτικής, κυρίως, συγκοινωνίας.
• Η υπογραφή σύμβασης, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,65 εκατ. ευρώ, για την ανακατασκευή του ταρτάν και του χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα.
• Η δημιουργία του Μουσείου Ιστορίας Βύρωνα στο πλήρως ανακαινισμένο Παλαιό Δημαρχείο. Η μελέτη, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, από ειδικούς μουσειολόγους είναι έτοιμη και επίκειται η έγκρισή της.

Η ανάπλαση του κέντρου και της Μεταμόρφωσης
Θέλω, όμως, να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα εμβληματικό έργο που προχωράει με γοργούς ρυθμούς και αφορά εκτεταμένες αναπλάσεις στο κέντρο του Βύρωνα και στη Μεταμόρφωση. Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 9,5 εκατ. ευρώ και αλλάζουμε τη μορφή της παλαιάς προσφυγικής συνοικίας με παρεμβάσεις στις πλατείες Αγ. Λαζάρου, Σμύρνης και Β. Μαρτάκη παράλληλα με ένα ευρύτερο δίκτυο πεζοδρομίων και πεζοδρομήσεων. Επιπλέον, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για άλλα πέντε «πάρκα τσέπης», ενώ σχεδιάζουμε και δεσμευόμαστε για τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ στην οδό Βουτζά, σε οικόπεδο του δήμου 800 τ.μ.

Κάναμε άλματα στην καθαριότητα και στην ανακύκλωση
Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και την ανακύκλωση, πετύχαμε πολλά και σημαντικά επιτεύγματα. Έχουμε τοποθετήσει 29 συστήματα υπόγειων κάδων, με 78 κάδους.

Ταυτόχρονα, τοποθετούμε 130 νέες στάσεις ανακύκλωσης 3 και 4 κάδων. Επεκτείνουμε το σύστημα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή που πρωτοεφαρμόστηκε το 2008. Έχουμε ήδη τοποθετήσει νέους κάδους για συλλογή ρούχων και τηγανέλαιων. Εγκαθιστούμε 18 υπέργειους κάδους σε πλατείες και σε ειδικούς χώρους, στους οποίους υπάρχουν δύο κάδοι, ο ένας για πλαστικό και ο άλλος για αλουμίνιο. Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε ένα νέο ρεύμα για τα βιοαπόβλητα και έχουμε ήδη προμηθευτεί 4 νέα ειδικά απορριμματοφόρα και 900 νέους καφέ κάδους.

Την τετραετία που ολοκληρώνεται, θέσαμε σε υγιείς οικονομικά βάσεις, σχεδιάσαμε και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για την πλήρη αναβάθμιση της καθημερινότητας του δήμου μας, που το 2024 μπαίνει στον δεύτερο αιώνα της ζωής του. Ζητάμε από τους Βυρωνιώτες και τις Βυρωνιώτισσες την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους για να δημιουργήσουμε την πόλη στην οποία θέλουμε να ζούμε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ