Ευγενία Γιάννου στο “Π”: Γιατί χρειάζονται φροντίδα τα πόδια μας το καλοκαίρι

Ευγενία Γιάννου στο “Π”: Γιατί χρειάζονται φροντίδα τα πόδια μας το καλοκαίρι


Της
ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΥ
Ποδολόγου, Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου
Ελληνικού – Αργυρούπολης με τον Συνδυασμό «Ενωμένη Πόλη»


Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα υγιές πόδι είναι ένα όμορφο άκρο.

Τα πόδια μας πολλές φορές αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα του οργανισμού μας. Πόδια που πονούν για διάφορους λόγους (κάλοι, σκληρύνσεις, νύχια που μπαίνουν στο δέρμα, μύκητες στο δέρμα και στα νύχια), πόδια πρησμένα από τη ζέστη, την ορθοστασία, το επιπλέον σωματικό βάρος και την κακή κυκλοφορία του αίματος κάνουν δυσχερή τη βάδιση και μειώνουν την ποιότητα ζωής μας.

Καθημερινή υγιεινή και ενυδάτωση
Πρώτο μέλημα όλων πρέπει να είναι η καθημερινή φροντίδα των ποδιών μας, καθώς ένα ποδόλουτρο για λίγα λεπτά το βράδυ ανακουφίζει τα πρησμένα πόδια από την κούραση της ημέρας και παράλληλα τα ενυδατώνει. Το δέρμα στα πόδια χρειάζεται απολέπιση κάθε εβδομάδα για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Κατόπιν πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να γίνεται ένα προσεκτικό σκούπισμα, ιδιαίτερα στις μεσοδακτύλιες πτυχές, όπου μπορεί να παραμείνει υγρασία, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη μυκήτων στο δέρμα, το γνωστό σε όλους «πόδι του αθλητή». Οι δερματικοί μύκητες δημιουργούν με τη σειρά τους διάβρωση στο δέρμα, που πιθανόν να εξελιχθεί σε τραύμα, καθώς και σε κακοσμία. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα ανοιχτά υποδήματα επιτείνουν την ξηροδερμία, οπότε είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ, για να κρατήσει το δέρμα μας την ελαστικότητά του. Σημαντική είναι και η επάλειψη της ραχιαίας επιφάνειας του ποδιού με αντιηλιακό. Εάν επιλέξετε να φροντίζετε τα πόδια σας μόνοι σας, να μην ξεχνάτε να κόβετε μόνο στην ευθεία τα νύχια σας και να αποφεύγετε αιχμηρά αντικείμενα, όπως λεπίδες, για την αφαίρεση κάλων και σκληρύνσεων. Μια ελαφρόπετρα είναι κατάλληλη για να απομακρύνετε με απαλές κινήσεις τα νεκρά κύτταρα στην πελματιαία επιφάνεια των ποδιών σας.

Κατάλληλα υποδήματα
Είναι απαραίτητος ο συχνός έλεγχος των υποδημάτων για φθορές και η αποφυγή της πολύωρης υπόδησης με ακατάλληλα υποδήματα, όπως αυτά με ψηλά τακούνια, τα στενά ή και οι σαγιονάρες, οι οποίες δεν προσφέρουν σωστή υποστήριξη της ποδικής καμάρας και της πτέρνας και σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση κακώσεων τόσο του δέρματος όσο και των συνδέσμων αλλά και των τενόντων. Εάν η εργασία σας είναι ορθοστατική, προτιμήστε αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο (running), τα οποία μπορούν να πλυθούν και να αεριστούν.

Όχι στην ανυπόδητη βάδιση
Ποιος δεν έχει συνδυάσει το καλοκαίρι με το περπάτημα στην ακροθαλασσιά; Δυστυχώς, όμως, όσο ανέμελο κι αν φαντάζει αυτό το σκηνικό, κρύβει κινδύνους για όλους: προσβολή από μύκητες, πάτημα αιχμηρού αντικειμένου και στις περιπτώσεις των διαβητικών ασθενών με διαβητική νευροπάθεια (έλλειψη αισθητικότητας) κίνδυνο εγκαύματος από την καυτή άμμο και τραυματισμού από οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο κρύβει η αμμουδιά ή ο βυθός της θάλασσας. Γι’ αυτό να φοράτε παπουτσάκια θαλάσσης και να πλένετε σχολαστικά τα πόδια σας, απομακρύνοντας την άμμο, αμέσως μετά.

Σωστή φροντίδα των παθήσεων του ποδιού
Εμπιστευτείτε τους ειδικούς επιστήμονες υγείας για την πρόληψη και τη θεραπεία των προβλημάτων στα κάτω άκρα. Ο έλεγχος των ποδιών μας, καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους είναι εργασία των ειδικών. Γι’ αυτό πριν από την αρχή του καλοκαιριού αλλά και κατά το τέλος του είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη σε ποδολόγο για την πρόληψη και την ορθή φροντίδα των κάτω άκρων. Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά. πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτονται ποδολόγο για τη σωστή φροντίδα των ποδιών τους σε προβλήματα ονύχων (μυκητιάσεις, εισφρύσεις ονύχων), δερματικά (κάλοι, υπερκερατώσεις, διαβητικό πόδι) και ορθοπεδικά / εμβιομηχανικά (πλατυποδία, τενοντίτιδες, λειτουργικές και ανατομικές ανωμαλίες).

Στο πλαίσιο της αισθητικής φροντίδας των ποδιών σας, καλό είναι:

• Να αποφεύγετε τη βαφή με ημιμόνιμα βερνίκια νυχιών στα πόδια σας. Η παρατεταμένη διάρκειά τους μπορεί να είναι η αιτία μη αντίληψης τραυματισμών στα νύχια και ανάπτυξης μυκήτων λόγω αποκόλλησης του υλικού κ.ά.
• Σε περιπτώσεις προβλημάτων στα νύχια ή στο δέρμα να μην αυτοθεραπεύεστε, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να επιδεινώσετε την υπάρχουσα κατάσταση και να κάνετε δυσκολότερη και πιο χρονοβόρα την αποθεραπεία.
• Να μην εφαρμόζετε επιθέματα με οξύ για την αφαίρεση των κάλων (ειδικότερα οι διαβητικοί ασθενείς) και να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον ποδολόγο σας.
• Να ελέγχετε καθημερινά την εικόνα των ποδιών σας.
• Μετά το τέλος του καλοκαιριού και πριν τα πόδια σας μπουν σε κλειστά παπούτσια, χρήσιμο είναι να επισκεφθείτε έναν ποδολόγο για τον έλεγχο και τη φροντίδα τους.

Η υγεία των ποδιών σας είναι στα χέρια σας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ