Άδ. Γεωργιάδης στο “Π”: Ενίσχυση και στήριξη της εργασίας, με περισσότερες και καλύτερες δουλειές για όλους
–Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο
Γράφει ο
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Μέσα στις επόμενες ώρες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει για την ενίσχυση της εργασίας, στο πλαίσιο ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας (2019/1152) για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η οδηγία αυτή επιδιώκει τη διασφάλιση συγκεκριμένων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού (social dumping), μέσω της διαμόρφωσης βασικών εργασιακών προτύπων (minimum rights) και της διασφάλισης της τήρησής τους, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Στον πυρήνα του νομοσχεδίου μας είναι η ενίσχυση της εργασίας μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν όλες εκείνες τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που εμποδίζουν τους εργαζομένους να εργαστούν σε μια συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, ευελπιστούμε, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, να εξασφαλίσουμε ευκολότερη πρόσβαση στην εργασία και ταυτόχρονα μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου στους όρους εργασίας.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο γίνεται πράξη η ενίσχυση και η στήριξη της εργασίας, επιδιώκοντας πάντα περισσότερες και καλύτερες δουλειές για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, μας περιμένει πολύ δουλειά και ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σκοπεύω να ρίξω όλο μου το βάρος το επόμενο διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανασφάλιστης αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί και αυτό προσπαθούμε να καταφέρουμε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την οποία δίνουμε κίνητρα μέσω του νομοσχεδίου, προκειμένου η εφαρμογή της να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, με την ταυτόχρονη μείωση του υπέρμετρου διοικητικού βάρους για τους εργοδότες που θα τη χρησιμοποιούν. Στην ίδια κατεύθυνση, θεσπίζουμε βαρύτατο πρόστιμο, αντίστοιχου ύψους με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, ήτοι 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας εργασίας.
Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις ώστε να προσελκύσουν περισσότερους εργαζομένους, καθιστώντας τες ταυτόχρονα πιο ανταγωνιστικές. Ο σκοπός μας επιτυγχάνεται μέσα από το αντικείμενο του νομοσχεδίου, με όρους διαφανείς και απολύτως προβλέψιμους. Γιατί τελικά η εργασία είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα που πρέπει όλοι να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο.