Εύθραυστες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ
–Βρώμικος πόλεμος μέσα από το κόμμα σε βάρος της Έφης Αχτσιόγλου
Ανεβαίνουν οι τόνοι προϊόντος του χρόνου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διεκδικητές της προεδρίας κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες τους με σκοπό να ενισχύσουν τις προοπτικές εκλογής τους. Η νηνεμία είναι επιφανειακή, αρκεί ένα… βότσαλο για να ταράξει τα νερά της λίμνης.
Οι ισορροπίες είναι πιο εύθραυστες από ποτέ. Και αυτό διότι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν θα κριθεί μόνο το ποιος θα πάρει στα χέρια του τις τύχες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια.
Αν, δηλαδή, θα συνεχίσει τη στρατηγική της διεύρυνσης προς το Κέντρο, που ξεκίνησε ο Αλ. Τσίπρας, ή θα επικρατήσει η λογική της ιδεολογικής περιχαράκωσης, που υπάρχει σε μεγάλο αριθμό στελεχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο εξελίσσεται μια σκληρή διαπάλη μεταξύ των διαφόρων τάσεων, ανάλογα με ποιον από τους υποψηφίους υποστηρίζουν.
Διαπάλη που περιλαμβάνει αιχμές, υπονοούμενα αλλά και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τα κόμματα της Αριστεράς. Ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βρώμικος πόλεμος που έχει εξαπολύσει σειρά στελεχών σε βάρος της Έφης Αχτσιόγλου.
Η κατηγορία που της αποδίδουν είναι ότι είναι ευνοούμενη του συστήματος (οικονομικοί παράγοντες, Μέσα Ενημέρωσης κ.ά.). Με τον τρόπο αυτόν προσπαθούν να τη διαβάλουν στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι περίπου έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των ισχυρών της χώρας και γι’ αυτό τη στηρίζουν.
Στον κύκλο των στελεχών που διαβάλλουν την κ. Αχτσιόγλου ορισμένοι εντάσσουν και τον Π. Πολάκη, ο οποίος δύο φορές τις τελευταίες ημέρες επιτέθηκε εναντίον της, την πρώτη μάλιστα φορά με σεξιστικού χαρακτήρα αναφορές και κρίσεις. Η πραγματική αιτία είναι ότι πολιτικές πρακτικές και συμπεριφορές όπως αυτή του κ. Πολάκη δεν θα έχουν θέση στο κόμμα, αν πρόεδρος εκλεγεί η κ. Αχτσιόγλου. Ο λαϊκισμός και η τοξικότητα θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και, κατά συνέπεια, ο αψύς κρητικός βουλευτής δεν θα έχει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Το επόμενο διάστημα, οι τέσσερις (προς το παρόν) διεκδικητές της προεδρίας θα πρέπει να διευθετήσουν δύο βασικές εκκρεμότητες:
Η πρώτη έχει να κάνει με το ποιο εκλογικό σώμα θα αναδείξει τον διάδοχο του κ. Τσίπρα. Θα είναι μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη ή η διαδικασία θα ανοίξει για όλους τους φίλους του κόμματος; Η κ. Αχτσιόγλου τάσσεται υπέρ της δεύτερης εκδοχής, ενώ διαφωνεί ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος υποστηρίζει ότι γι’ αυτό πρέπει να προηγηθεί συνέδριο και αλλαγή του καταστατικού.
Η δεύτερη εκκρεμότητα έχει να κάνει με το ντιμπέιτ. Διαφωνίες εδώ δεν υπάρχουν επί της ουσίας, απλώς, η θερινή περίοδος, στο μέσο της οποίας βρισκόμαστε, δεν προσφέρεται για μια τηλεοπτική αναμέτρηση, με τους μισούς Έλληνες στις παραλίες.
Ο εκ των διεκδικητών Ν. Παππάς έχει προτείνει δύο ντιμπέιτ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι επαρκεί ο χρόνος για κάτι τέτοιο, καθώς οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να στηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: documentonews.gr