Ποιες παθήσεις των ματιών επιδεινώνει ο ήλιος

Ποιες παθήσεις των ματιών επιδεινώνει ο ήλιος

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Τα μάτια μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Χωρίς καθημερινή προστασία με γυαλιά ηλίου μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκληθούν αλλοιώσεις, που οδηγούν στην ανάπτυξη σοβαρών οφθαλμοπαθειών, ενώ και μετά την ανάπτυξή τους η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξή τους.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) εισδύει πιο εύκολα στους ιστούς των ματιών απ’ ό,τι το ορατό φάσμα του φωτός, γι’ αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα», αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD (επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας «La­serVision», καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης). Και συνεχίζει:

«Η παρατεταμένη έκθεση στη UV χωρίς καλής ποιότητας, απορροφητικά γυαλιά ηλίου προκαλεί πολλές αλλοιώσεις στα μάτια. Αλλοιώνει, λ.χ., τις πρωτεΐνες του φυσικού φακού του οφθαλμού, οδηγώντας μακροπρόθεσμα στο θόλωμά του και στον καταρράκτη, ή δημιουργεί αλλαγές στο DNΑ των κυττάρων του δέρματος στα βλέφαρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Μπορεί επίσης να ανοίξει τον δρόμο στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, να προκαλέσει πτερύγιο ή ακόμα και να οδηγήσει στη φωτοκερατίτιδα, που είναι σαν ηλιακό έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού».

Ωστόσο, και μετά την ανάπτυξη αυτών ή άλλων οφθαλμοπαθειών είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση προστατευτικών γυαλιών ηλίου. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο καταρράκτης. Αν έχετε διαγνωστεί με αυτόν, η εξέλιξή του θα επιβραδυνθεί εάν έστω και τώρα προστατεύσετε τα μάτια σας από τη UV.

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα και σε όσους έχουν διαγνωστεί με γλαύκωμα, το οποίο προκαλεί αυξημένη ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία) λόγω της αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση). Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων του γλαυκώματος, να μειώσουν την ενοχλητική λάμψη και να σας βοηθήσουν να βλέπετε πιο καθαρά. Μερικές φορές, μάλιστα, βοηθούν τους ασθενείς να βλέπουν καλύτερα και το βράδυ, όταν τα φώτα στους δρόμους είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά.

Η προστασία των ματιών από την έκθεση στη UV έχει κρίσιμη σημασία και για τους ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Με την κατάλληλη θεραπεία πολλοί ασθενείς μειώνουν για πολλά χρόνια τον κίνδυνο να υποστούν σημαντική απώλεια της όρασης. Άλλοι, όμως, παρουσιάζουν επιδείνωση και απώλεια όρασης μέσα σε 10 χρόνια από τη διάγνωση.
«Ακόμα και για την πρεσβυωπία έχουν αρχίσει να αναδύονται κάποιες θεωρίες που τη συσχετίζουν με την έκθεση στην UV», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος. Τι πρέπει, επομένως, να κάνετε; «Η λύση είναι η συνεχής χρήση γυαλιών ηλίου στους υπαίθριους χώρους και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες. Απαραίτητο είναι ακόμα ένα καπέλο με φαρδύ γείσο για να σκιάζονται καλύτερα τα μάτια», απαντά ο καθηγητής.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ