165 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη βυθίστηκαν στη φτώχεια;

165 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη βυθίστηκαν στη φτώχεια;

“Δήγμα γραφής”
Του Μάκη Κουρή


Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι μέσα σε τρία χρόνια, μεταξύ 2020 και 2023, βυθίστηκαν στη φτώχεια 165 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη; Όχι μόνο από την πανδημία της Covid-19 αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 75 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν σε ακραία φτώχεια, από τη στιγμή που το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 2,15 δολάρια την ημέρα, και άλλα 90 εκατομμύρια βρέθηκαν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, που είναι 3,65 δολάρια την ημέρα.

♦ Σύμφωνα με άλλη έκθεση του ΟΗΕ, περίπου ο ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη ζει σε χώρες που δαπανούν περισσότερα για την κάλυψη των τόκων του χρέους τους παρά για την παιδεία ή την υγεία. Σε αυτόν τον κόσμο «ζούμε»…
♦ Ένα βήμα πιο μπροστά η Πολεμική μας Αεροπορία. Η Ελλάδα θα ήθελε πολύ να ενταχθεί η προμήθεια των F-35 στη διαδικασία χρηματοδότησης FMF, ωστόσο περιμένει την απάντηση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος.
♦ Τελείωσε η Μεταπολίτευση στις 25 Ιουνίου; Αύριο η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία θα κλείσει τα 49 χρόνια της. Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η συζήτηση για το «τέλος της Μεταπολίτευσης» είναι ξανά επίκαιρη.
♦ Στη νέα Βουλή το «κόμμα» των δικηγόρων έχει 83 έδρες και είναι μακράν πρώτο. Ακολουθούν οι γιατροί με 40, οι οικονομολόγοι με 22 και από 16 έδρες έχουν οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί μηχανικοί και οι πανεπιστημιακοί. Ακολουθούν οι μηχανολόγοι με 9 και οι εκπαιδευτικοί με 8.
♦ Αιχμηρή η τοποθέτηση του γιατρού και πρώην υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ο οποίος χαρακτήρισε την Αριστερά «τεχνοφοβική», φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση της κατά την πρόσφατη πανδημία: «Πίσω από τις ψευτοθεωρίες για τις φαρμακευτικές εταιρείες οικοδομήθηκε ένα θεώρημα που οδήγησε τον κόσμο στην Ακροδεξιά».
♦ Απόλυτα σωστή η πρόταση. «Ας αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις στην άκρη και ας δουλέψουμε όλοι μαζί για την επίτευξη του κοινού στόχου: την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος», συνιστά ο Στέλιος Πέτσας, βουλευτής ΝΔ Ανατολικής Αττικής.
♦ «Γεννητούρια» στο ΠΑΣΟΚ! Θα αξιοποιηθούν κάποιοι από τους… πρωτάρηδες βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, πλαισιωμένοι από τη Μιλένα Αποστολάκη, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, τον Πάρη Κουκουλόπουλο και τον Παύλο Γερουλάνο. Για τη θέση της γραμματέως θα προταθεί η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με αναπληρωτή τον βουλευτή Χαλκιδικής Απόστολο Πάνα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ