Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυοι στον καύσωνα

Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυοι στον καύσωνα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο στα ύψη, και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν περιλαμβάνονται μόνο οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι πάσχοντες από προβλήματα υγείας αλλά και οι έ­γκυοι, ειδικά όταν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της κύησης.

«Η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλείται να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του κυκλοφορικού της συστήματος, που απορρέουν από την αύξηση του όγκου του αίματός της αλλά και από το γεγονός ότι πάρα πολλές από τις ουσίες τις οποίες καταναλώνει μεταβολίζονται προς όφελος του παιδιού και όχι προς όφελος της ίδιας», αναφέρει ο δρ Χάρης Χηνιάδης, γυναικολόγος Αναπαραγωγής, αντιπρόεδρος της «ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις», και επισημαίνει τα εξής:

Όταν έχει καύσωνα, η έγκυος έχει αυξημένες ανάγκες όχι μόνο σε υγρά λόγω της εφίδρωσης αλλά και σε ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο), επομένως πρέπει να συνεργάζεται με τον μαιευτήρα της ώστε να έχει ισορροπημένη διατροφή και λήψη υγρών, που θα τη βοηθήσουν να αντέξει την ακραία ζέστη.

Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει οπωσδήποτε την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε με απευθείας έκθεση στον ήλιο είτε στη σκιά.

Ιδανικό για τις εγκύους είναι να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους, δροσερούς χώρους, που ενδεχομένως θα κλιματίζονται, εάν αυτό είναι εφικτό. Επίσης, πρέπει να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες υγρών και φαγητού, να έχουν χρόνο για ξεκούραση και να κοιμούνται αρκετά και καλά. Το υπνοδωμάτιό τους πρέπει να είναι δροσερό και όχι παγωμένο λόγω του κλιματισμού, διότι υπάρχει κίνδυνος κρυολογήματος ή άλλων καταστάσεων που μπορεί να υπονομεύσουν την υγεία τους.

Αν το σπίτι ή / και ο χώρος εργασίας δεν κλιματίζονται, χρειάζονται συχνά ντους με δροσερό νερό, προκειμένου να ρυθμιστεί η σωματική θερμοκρασία τους και να αποφευχθεί η θερμοπληξία.
Σε περίπτωση δυσφορίας ή οποιουδήποτε περίεργου συμπτώματος, θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον μαιευτήρα τους για να τους δώσει οδηγίες, είτε από το τηλέφωνο είτε έπειτα από εξέταση στο ιατρείο ή επίσκεψη στο νοσοκομείο.

«Γενικότερα όμως το καλοκαίρι, ακόμα κι αν δεν έχει καύσωνα, πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή, έστω, να γίνεται με χρήση αντιηλιακών και στη σκιά, και πάντοτε με συνεχή κατανάλωση υγρών, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος θερμοπληξίας», καταλήγει ο δρ Χηνιάδης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ