Στοίχειωσε το παραλιακό μέτωπο

Στοίχειωσε το παραλιακό μέτωπο

–Συμπληρώνονται δέκα χρόνια και ακόμα δεν έχει τελειώσει

Ούτε το… Γεφύρι της Άρτας να ήταν το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, ούτε το ρέμα της Χελιδονούς με τις… νεράιδες. Δέκα χρόνια, όλο έργα επί έργων, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Δεν… λέει να τελειώσει το έργο.

Ο κόσμος φωνάζει και αγωνιά. Πολλοί μιλούν για κοροϊδία, άλλοι λένε για έργο που… στοίχειωσε. Οι αρμόδιοι λένε ότι είμαστε κοντά στην αρχή του τέλους, οι αντιπολιτευόμενοι υποστηρίζουν ότι… έπεσαν οι τίτλοι τέλους και δεν θα γίνει τίποτα. Τι συμβαίνει τελικά; Πού πήγαν οι μεγαλόστομες εξαγγελίες και τα όνειρα για την περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα; Γιατί το όνειρο δείχνει να ξεθωριάζει;

Στα ερωτήματα αυτά επιχειρήσαμε να δώσουμε απαντήσεις συνομιλώντας με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, μιας και ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες μέρες οι δήμαρχοι της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, κ. Κάρναβος και Ευθυμίου αντίστοιχα, μαζί με εκατοντάδες αγανακτισμένων δημοτών τους απέκλεισαν συμβολικά την παραλιακή λεωφόρο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σε συνομιλία που είχαμε, τόνισε ότι όλο το… κακό ξεκίνησε από τον λάθος προγραμματισμό του έργου. Γιατί η ολοκλήρωσή του απαιτούσε, όταν ξεκίνησε, 375 εκατ. ευρώ και η τότε διοίκηση της Ρένας Δούρου επέλεξε να γίνει η χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας. Όταν ανέλαβε ο Γ. Πατούλης, είχε ολοκληρωθεί το 35% – 40% της πρώτης φάσης και συνεχίστηκε ταχύτατα το έργο, με αποτέλεσμα σήμερα η πρώτη φάση, που ήταν η πιο δύσκολη και η πιο κρίσιμη, γιατί περιλάμβανε έργα υποδομής, έργα υποστήριξης και πολλά αντιπλημμυρικά, να έχει σχεδόν τελειώσει.

Η δεύτερη φάση όμως απαιτούσε αλλά 265 εκατ. ευρώ, ωστόσο, αν τα έβαζε η Περιφέρεια, δεν θα έμεναν κονδύλια για να γίνουν έργα στους υπόλοιπους δήμους του λεκανοπεδίου, γι’ αυτό και δεν προχώρησε. Φρόντισε όμως ο περιφερειάρχης να διασφαλίσει πόρους, αφού κατόρθωσε να εντάξει το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», της ΕΕ, που θα το χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου.

Η δεύτερη φάση αφορά μόνο τη διαμόρφωση του χώρου των 600 στρεμμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο, με χώρους άθλησης, στους οποίους θα περιλαμβάνεται και το γήπεδο ποδοσφαίρου που ζητούν οι δύο δήμαρχοι και θα είναι το σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Αττική. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «από τη στιγμή που εξασφαλίστηκαν τα χρήματα έγινε ένας αγώνας δρόμου και σήμερα το έργο είναι ώριμο για να δημοπρατηθεί.

Οι φάκελοι είναι έτοιμοι, οι μελέτες, οι άδειες, οι αποφάσεις έχουν εκδοθεί, ενώ έχουν ετοιμαστεί ακόμα και οι φάκελοι δημοπράτησης». «Πιστεύω», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης, «ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει η δημοπράτηση του έργου». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Αττική» και υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «ακόμα δεν έχει τελειώσει η πρώτη φάση και η δεύτερη δεν έχει ακόμα αρχίσει». «Για ποιο έργο μιλάμε;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Το 2019 ο Γιώργος Πατούλης έλεγε ότι το 2021 θα έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του έργου, και ακόμα δεν δημοπρατήθηκε η δεύτερη φάση. Είναι ένα έργο σε… αφασία». Τέλος, ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου τόνισε ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν τα χρήματα, έχουν γίνει οι μελέτες και όλα τα σχετικά θα πρέπει το έργο να δημοπρατηθεί αμέσως». «Δεν δικαιολογείται καμιά περαιτέρω καθυστέρηση.

Αν υπήρχε σήμερα, με τον καύσωνα που επικρατεί, αυτό το έργο, φαντάζεστε τι ανακούφιση θα ήταν για χιλιάδες κατοίκους της Αττικής;

Φαντάζεστε αυτή η όαση δροσιάς στην παραλία πόσο ευεργετικά θα επιδρούσε στο… φλεγόμενο λεκανοπέδιο;

Γι’ αυτό τέτοια έργα δεν πρέπει να καθυστερούν, η ύπαρξή τους δίνει ανάσες ζωής σε ολόκληρες περιοχές», επισήμανε ο κ. Ευθυμίου. «Αν τελικά δημοπρατηθεί το έργο στο τέλος Σεπτεμβρίου, εμείς θα το χειροκροτήσουμε πρώτοι. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο μπλέξιμο που δεν μας το λένε. Θα περιμένουμε», κατέληξε ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου.

Ν.Π.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: insider.gr


Σχολιάστε εδώ