Καθαρή νίκη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές θέλει ο Μητσοτάκης

Καθαρή νίκη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές θέλει ο Μητσοτάκης

–Tο ρίσκο της Πελοποννήσου και ο… φόβος του απρόοπτου

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε –40 μέρες πριν λήξει η εκ του νόμου προβλεπόμενη προθεσμία– να ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων με κομματική στήριξη στις εκλογές για τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Η διαδικασία υπήρξε σύντομη και σχετικώς ανώδυνη, καθώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η παράταξη στηρίζει τους εν ενεργεία περιφερειάρχες. Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι τον ερχόμενο Οκτώβριο ο χάρτης της χώρας να βαφτεί μπλε –στις 12 περιφέρειες τουλάχιστον–, καθώς στην Κρήτη η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον ανεξάρτητο Στ. Αρναουτάκη.

Καθώς οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση διεξάγονται λίγους μήνες μετά τις εθνικές, ο πρωθυπουργός θέλει και αυτές οι κάλπες να δείξουν καθαρά την πολιτική κυριαρχία της παράταξης. Ούτως ώστε η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει τη δυναμική αυτή και να φτάσει έτσι μέχρι τις ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2024. Ενώ την ίδια στιγμή θα ανατρέψει τα σχέδια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ, για ανάκαμψη και αμφισβήτηση της πολιτικής της ηγεμονίας.

Πλην, όμως, όλα μπορεί να αποδειχθούν ασκήσεις επί χάρτου στην περίπτωση που στη χώρα συμβούν απρόοπτα (όπως οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές), τα οποία μπορούν να αλλάξουν το κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση, τίποτα δεν θα μπορεί να προεξοφληθεί και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία και τις 12 περιφέρειες, αλλά να… καθαρίσει τη δουλειά από την πρώτη Κυριακή. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει ότι οι υποψήφιοι της παράταξης θα υπερβούν το 43%, που είναι το όριο για να μη χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία την περιπέτεια του δεύτερου γύρου, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συνασπιστούν και έτσι η αναμέτρηση να εξελιχθεί σε ντέρμπι, με αμφίβολα αποτελέσματα. Πολιτικές εντυπώσεις θα παραγάγει το τελικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Αττικής, για πληθυσμιακούς και γεωγραφικούς λόγους.

Ο Γ. Πατούλης αμφισβητείται από ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών που διαμένουν στην Αττική. Οι τελευταίες πυρκαγιές δεν θα λειτουργήσουν υπέρ του, παρά τις προσπάθειές του να μεταθέσει τις ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκλογές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης «καθαίρεσε» τον εν ενεργεία περιφερειάρχη Π. Νίκα και τοποθέτησε υποψήφιο τον εκλεκτό του Αντ. Σαμαρά, τον Δ. Πτωχό. Μένει να φανεί αν η επιλογή του αυτή θα δικαιωθεί ή το αποτέλεσμα της κάλπης θα προκαλέσει αναταράξεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ