Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Το ιδιαίτερο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Η πρόσφατη πολιτική μας ιστορία, η αναφερόμενη στο εσωτερικό των ελληνικών κομμάτων, είναι γεμάτη από ανατροπές. Στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της μεταπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) άλλοι ξεκίνησαν για πρόεδροι των κομμάτων και άλλοι τελικά εξελέγησαν στις εσωκομματικές εκλογές.
Στις εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, το 2021, τα γκάλοπ έδιναν μεγάλο φαβορί τον Ανδρέα Λοβέρδο, έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, που εξελέγη, και του Γιώργου Παπανδρέου, που πέρασε στον δεύτερο γύρο, επικρατώντας του Παύλου Χρηστίδη, του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Καστανίδη.
Το 2009, στις εκλογές για αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, όλα έδειχναν Ντόρα Μπακογιάννη και η κάλπη έβγαλε τον Αντώνη Σαμαρά με 50,06%, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη είχε 39,72% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 10,22%.
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της ασαφούς εικόνας που παρουσιάζουν στο εσωτερικό τους τα ελληνικά κόμματα.
Αν και κατά το παρελθόν οι δημοσκοπήσεις έχουν δεχτεί κριτική όσον αφορά τη μεθοδολογία τους, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένα ιδιόμορφο πολιτικά κόμμα, μεγιστοποιείται η ασάφεια ως προς το τελικό αποτέλεσμα.
Η παράσταση νίκης για τις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές δείχνει την Έφη Αχτσιόγλου. Μπορεί όμως με ασφάλεια μια δημοσκοπική εταιρεία να εντοπίσει εκείνο το εξειδικευμένο εκλογικό σώμα που θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο ενός κόμματος; Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ένα εξαιρετικά συρρικνωμένο εκλογικό σώμα με ιδιαίτερα αντισυστημικά χαρακτηριστικά.
Κορυφαίος δημοσκόπος, με αφορμή τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακούστηκε να σχολιάζει ότι η κοινωνία έχει διαμορφώσει άποψη για πρόσωπα και υποψηφίους προέδρους. Δεν ψηφίζει όμως η κοινωνία, αλλά ένα εξειδικευμένο εκλογικό σώμα στελεχών.
Η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι αποτρεπτική για τη δημιουργία ενός κλίματος ανάτασης στο εσωτερικό του συγκεκριμένου κόμματος.
Στην καλύτερη περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθούν οι διάφοροι μηχανισμοί. Και οι κομματικοί μηχανισμοί ήταν ανέκαθεν, για όλα τα κόμματα, πολύ μακριά από την κοινωνία…