Στάχτες και απόγνωση – Ανήμπορος ο κρατικός μηχανισμός

Στάχτες και απόγνωση – Ανήμπορος ο κρατικός μηχανισμός

Νεκρούς και καταστροφές αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα

–Οργή πολιτών κατά της κυβέρνησης

Οι (πρώτοι) νεκροί από τις πυρκαγιές στη Μαγνησία στα μέσα της εβδομάδας σκόρπισαν σε ερείπια το αφήγημα της κυβέρνησης «πρώτα οι άνθρωποι» – είχε προηγηθεί και ο άδικος χαμός των δύο πιλότων του Canadair.

Πλέον, οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν αφήνουν πίσω τους μόνο καμένα δάση και περιουσίες αλλά και ανθρώπινα θύματα. Η δε αναφορά του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ότι «θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι» μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί για τη συνέχεια. Πολύ, δε, περισσότερο η παραδοχή του ότι «τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα, όχι καλύτερα», λόγω της κλιματικής κρίσης.

Για περισσότερο από 15 ημέρες η χώρα βρίσκεται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και αφήνει… παρακαταθήκη στάχτες και απόγνωση. Ρόδος, Κάρυστος, Λαμία, Κέρκυρα, Άρτα, Μαγνησία, Βοιωτία, Αίγιο είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις συνέπειες των πυρκαγιών. Και η καταστροφή συνεχίζεται. Η δε έκρηξη, μετά από φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών, στη Νέα Αγχίαλο Βόλου έ­δωσε άλλες διαστάσεις στην τραγωδία που βιώνει η χώρα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε προσόψεις σπιτιών, βιτρίνες καταστημάτων και οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη, η οποία μετά την έκρηξη έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο.

Κατά τα λοιπά, ο ελληνικός λαός είναι και αυτό το καλοκαίρι στο ίδιο… έργο θεατής. Βλέπει έναν κρατικό μηχανισμό ανήμπορο να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα. Και αυτό παρά τις τιτάνιες προσπάθειες πυροσβεστών και πιλότων των Canadair.

Η όλη κατάσταση, έτσι όπως εξελίσσεται τουλάχιστον, δείχνει έλλειψη σχεδίου – παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων πριν από μερικούς μήνες, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι «είμαστε έτοιμοι». Από την άλλη, είναι καταφανής η έλλειψη πυροσβεστικών μέσων, κυρίως αεροσκαφών. Αυτά που έχουμε είναι παλαιάς τεχνολογίας και χαμηλής αποτελεσματικότητας, ενώ είναι απορίας άξιον γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισαν οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην αγορά νέων αεροσκαφών.

Η δε αναφορά του πρωθυπουργού ότι θα ξεκινήσουμε να παίρνουμε νέα αεροσκάφη το 2026 μόνο θυμό και απογοήτευση προκαλεί. Δεκάδες πολίτες είδαν σπίτια και περιουσίες, κόπους μιας ολόκληρης ζωής, να γίνονται στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά. Η δε δέσμευση της κυβέρνησης για αποζημιώσεις των πληγέντων μόνο ανακούφιση δεν προκαλεί.

Αντίθετα, η οργή του κόσμου διογκώνεται μέρα με την μέρα, καθώς βλέπει τις πυρκαγιές να καίνε τη χώρα από άκρη σε άκρη και ο μηχανισμός του κράτους να μην μπορεί να τις τιθασεύσει. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη στο μέσο της θερινής περιόδου, που σημαίνει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα α­κόμη οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούν τις φωτιές σε δασικές και μη περιοχές.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες ότι πίσω από ορισμένες πυρκαγιές υπήρξε ανθρώπινος δάκτυλος, με πρόθεση αλλά και δόλο.

Πάνω εκεί αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες, άλλες βάσιμες κι άλλες στα όρια της συνωμοσίας, για το ποιος κρύβεται πίσω από τις φωτιές, που σχετίζονται με οικοπεδοφάγους, εταιρείες με τις ανεμογεννήτριες κ.ά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ