ΝΑΥΠΛΙΟ – Ποσειδωνία ή ωκεάνιος (Posidonia oceanica) -Τα πολύτιμα λιβάδια της Μεσογείου
Λιβάδι ποσειδωνίας ή ωκεάνιος (Posidonia oceanica), είδος θαλάσσιου φανερογάμου, στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο. Στην περιοχή σχηματίζονται μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος.
Είναι ένα είδος με ιδιαίτερα εκτεταμένη εξάπλωση στη Μεσόγειο και στις ακτές της Ελλάδας. Τα μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος για τη Μεσόγειο, με παραγωγικότητα εφάμιλλη αυτής των δασών του Αμαζονίου και των παράκτιων υγροτόπων και περισσότερα από 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων να ζουν στα λιβάδια της.
Τα λιβάδια αποτελούν τόπους καταφυγίου και αναπαραγωγής, λειτουργούν δηλαδή, σαν βρεφοκομεία, για περισσότερα από 80 είδη ψαριών και καρκινοειδών(καβούρια, γαρίδες) εμπορικής σημασίας.
Όπως και τα χερσαία φυτά, τα υποβρύχια δάση δεσμεύουν σημαντικές ποσότητες άνθρακα από την ατμόσφαιρα, εμπλουτίζοντας έτσι τα νερά και την ατμόσφαιρα με οξυγόνο. Ερευνητές από πολλές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, είδαν ότι τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, αν και καλύπτουν λιγότερο από το 0,2% των ωκεανών, απορροφούν έως και 83.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Οι πλέον διαδεδομένες απειλές που οδηγούν στην συρρίκνωση και τον αφανισμό των θαλάσσιων λιβαδιών είναι η οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που άμεσα ή έμμεσα αυξάνει τη θολερότητα του νερού.